Спорт (Відео)

Як не добігатися до реанімації: правила тренувань у спеку від відомої легкоатлетки (Відео)

Наприкінці червня ця новина приголомшила усю країну. Пізніше лікарі повідомили, що причиною могло стати зневоднення. До того ж хлопець біг з зависоким пульсом. Він не був професійним спортсменом, працював у IT-сфері. Досвідчена спортсменка, фіналістка Олімпійських ігор та бронзова призерка чемпіонату Європи з легкої атлетики Ольга Бібік застерігає від таких необдуманих навантажень.

«Зараз дуже популярні марафони, напівмарафони. Це не жарти. Спортсмени готуються усе життя і те погано себе почувають, а для людей, які просиділи у офісах, це дуже небезпечно. Я рекомендую кардіограму обов’язково зробити. Людям з зайвою вагою теж потрібно бути обережними, тому що гіпертонія та інші ускладнення можуть вплинути на здоровя», — Ольга Бібік, фіналістка Олімпійських ігор, бронзова призерка чемпіонату Європи з легкої атлетики, майстер спорту міжнародного класу.

Особливо небезпечний біг у спеку. Тим, хто займається ним непрофесійно, спортсменка радить планувати тренування коли сонце неактивне. Наприклад ввечері або вранці з 7 до 8 години. Вона обирає саме ранкові пробіжки. Не менш важливе місце для тренувань.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спортивна зірка Ольга Бібік провела в Чернігові ранкову акцію-тренування (Відео)

«Я рекомендую парк, ліс, бо температура у місті вище. Асфальт накаляється», — Ольга Бібік, фіналістка Олімпійських ігор, бронзова призерка чемпіонату Європи з легкої атлетики, майстер спорту міжнародного класу.

Ольга Бібік показала обов´язковий набір для бігу. Перш за все потрібно правильно обрати форму. Вона має бути синтетична, з поміткою «Dri-FIT».

«Вона сохне швидко, ти не відчуваєш, що ти мокрий, спокійно тренуєшся і не відчуваєш поту. Взуття має бути трошки вільне, тому що у спеку сильно набрякає нога, приблизно на 0.5 см», — Ольга Бібік, фіналістка Олімпійських ігор, бронзова призерка чемпіонату Європи з легкої атлетики, майстер спорту міжнародного класу.

Ще один атрибут – це кепка, обов´язково світлого кольору та волога.

«Якщо поряд є водойма, то підійшов, намочив кепку і побіг», — Ольга Бібік, фіналістка Олімпійських ігор, бронзова призерка чемпіонату Європи з легкої атлетики, майстер спорту міжнародного класу.

Захистом для очей стануть спеціальні окуляри. Вони вбережуть не лише від сонця, а й від потрапляння сторонніх предметів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ольга Бібік записала відеозвернення (Відео)

«Дуже важливі окуляри, тому що зараз дуже багато мошок, пух літає, тому може бути травма сітківки ока. На моїй практиці було багато випадків, коли мені в очі залітали багато непотрібних речей», — Ольга Бібік, фіналістка Олімпійських ігор, бронзова призерка чемпіонату Європи з легкої атлетики, майстер спорту міжнародного класу.

Під час бігу у спеку необхідно пити достатню кількість рідини. Її можна набрати у спеціальний шейкер, який не заважатиме під час бігу. Ольга Бібік каже, що з потом з організму виходить багато солей та мікроелементів. Поповнювати їх допоможе вода з добавками.

«Вона вже готова розбавлена. Коштує приблизно 40 гривень. Ми зараз багато пітніємо, вимивається багато солей і їх треба поповнювати. Якщо буде дефіцит усіх цих речей, то будуть судоми, запаморочення. Тому важливо пити це у спеку навіть тим, хто не тренується», —  Ольга Бібік, фіналістка Олімпійських ігор, бронзова призерка чемпіонату Європи з легкої атлетики, майстер спорту міжнародного класу.

Є і бюджетніший варіант.

«Пакетик «Регідрону». Одна порція розрахована на 3 літри. Він коштує 10 гривень. Це набагато дешевше. Можна навіть просто трошки на язик покласти, якщо хтось не хоче носити з собою воду», — Ольга Бібік, фіналістка Олімпійських ігор, бронзова призерка чемпіонату Європи з легкої атлетики, майстер спорту міжнародного класу.

Спортсменка каже, що сама пробіжка може тривати від 30 хвилин до години. Усе залежить від цілей. Якщо людина хоче схуднути, то годинне тренування обов´язкове. За півгодини спалюються вуглеводи, далі – жири. Для того, аби збадьоритися, вистачить 30  хвилин.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button