Суспільство (відео)

300 мільйонів на відновлення спортивної інфраструктури: провели виїзне засідання спорткомітету ВРУ (Відео)

Напрацювати ефективні алгоритми дій для відновлення спортивної інфраструктури, що зазнала пошкоджень і руйнування внаслідок збройної агресії російської федерації, на прикладі Чернігівської області – з такою метою в Чернігові провели виїзне засідання Комітету Верховної ради з питань молоді та спорту, за участю народних депутатів України та Чернігівської обласної військової адміністрації.

«Ми будемо доносити до представників центральних органів виконавчої влади проблеми у питанні зруйнованої спортивної інфраструктури, перед якими постає місцева влада – як військова адміністрація, так і місцеві ради. Впевнений, що присутні сьогодні представники Міністерства молоді та спорту, Міністерства інфраструктури, Міністерства освіти і науки, Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України зроблять необхідні висновки та внесуть потрібні корективи у свої дії», — Андрій Кожем’якін, Голова Комітету Верховної Ради України з питань молоді і спорту.

За словами В’ячеслава Чауса, зараз є наміри не просто відновити всі зруйновані об’єкти, а й зробити сучасну європейську базу для спортсменів.

«На Чернігівщині більше як 12 тисяч об’єктів пошкоджено або зруйновано, і майже всі 99% – це виключно цивільна інфраструктура. І якщо говорити про спортивні об’єкти, то їх теж 12. І дві центральні бази Олімпійської підготовки зруйновані вщент. Я хочу сказати, що, попри на війну в країні, жоден обласний заклад на сьогодні не припинив свого функціонування. Звісно, я злукавлю, якщо скажу, що наші спортсмени тренуються в гарних умовах. І зараз, і навіть до повномасштабного вторгнення спортивні здобутки наших спортсменів були більше всупереч, ніж завдяки», — В’ячеслав Чаус, начальник Чернігівської ОВА.

Під час робочого візиту представники комітету та міністерств також оглянули зруйновану Чернігівську лижну базу та стадіон. Вони є найбільш пошкодженими об’єктами спортивної інфраструктури в області. Зокрема для відновлення ДП «Олімпійський навчально-спортивний центр «Чернігів», за попередніми підрахунками, необхідно не менше як 9 мільйонів доларів США.

«Міністерство ж, зважаючи на важливість цього об’єкта для розвитку спортивної інфраструктури не тільки Чернігівщини, а й всієї України, вважає, що нам необхідно його розбудувати за всіма чинними Олімпійськими стандартами із застосуванням сучасних спортивних технологій. І для цього необхідно буде залучити коштів утричі більше», — Андрій Чесноков, заступник міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції.

Усі учасники засідання погодилися, що підготовку з відновлення треба починати вже зараз.

«Ми не маємо зараз чекати 5-10 років на відновлення нашої спортивної інфраструктури, ми маємо робити це зараз, аби не втратити майбутнє покоління, і впевнена, що Комітет і Верховна Рада, і місцева влада повинні об’єднуватися та докладати всіх зусиль заради наших чемпіонів і заради спорту», — Ольга Саладуха, заслужений майстер спорту України, народний депутат України.

За словами Сергія Гривка, для ефективної відбудови необхідна консолідація всіх зусиль і бюджетів, а також залучення міжнародної підтримки.

«У Чернігівській області багато підприємств зруйновані, які приносили доходи до місцевих бюджетів та обласного бюджету. Невелика частина виїхала з Чернігівщини в більш спокійні області. І тому реально допомога потрібна всім. Розумію, що і тренери шукають можливості, залучають гранти, залучають благодійників, утім, цього небагато. Але всі намагаються вкласти душу. Наприклад, тренери Паршуков Віталій Серафимович інвентар шукає та забезпечує учнів лижної бази. Лемеш Ніна аналогічно шукає можливості, Сергій Петрикей, Олександр Маркін, Андрій Кужельний… Усі шукають можливості», — Сергій Гривко, народний депутат України.

За підсумками виїзного засідання було ухвалено рішення, яке скероване до Кабінету Міністрів України, аби вирішити питання щодо виділення 300 мільйонів гривень із Фонду відновлення майна та зруйнованої інфраструктури для відновлення спортивної інфраструктури Чернігівщини.

«Сподіваємось, за умови позитивного рішення Кабінету Міністрів, ті кошти, які виділять на відбудову пошкодженої спортивної інфраструктури, насамперед будуть спрямовані на розроблення проєктно-кошторисної документації зруйнованих і пошкоджених об’єктів і на першочергові протиаварійні роботи», — Жанна Шерстюк, заступниця начальника Чернігівської ОВА.

Також рішення передбачає, аби Кабмін доручив Міністерству молоді та спорту внести зміни до проєкту щодо збільшення оплати праці працівників шкіл вищої спортивної майстерності.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button