Суспільство (відео)

Смачна кава вдома: бариста з Чернігова розповів про тонкощі приготування улюбленого напою (Відео)

Із кожним днем любителів кави в Чернігові дедалі більшає, тож не дивно, що в місті відкрито безліч різних кав’ярень. Саме сюди чернігівці забігають дорогою на роботу, проводять обідні перерви, а також виходять увечері з друзями на каву. Але інколи так не хочеться кудись йти із затишної домівки, тож ми поцікавилися в баристи, як зробити свою домашню каву кращою. Безумовно, все починається з якісних зерен, але на цьому, як з’ясувалося, тонкощі приготування не завершуються.

«Якщо ви купуєте зерна, то все залежить від того, як ви їх зможете змолоти. Якщо ви в домашній кавоварці каву робите, то вам під час оброблення зерна необхідно робити дрібніший помел. Якщо для турки – то тут треба трошки крупніший вибирати», — Віталій Чернюк, бариста.

Від ступеня помелу кави залежать її смакові властивості, які ми отримаємо в результаті заварювання. Основна мета подрібнення кави – розколоти обсмажений кавовий біб, щоб відкрити його внутрішню частину й отримати необхідну кількість какао-масла й ароматизаторів. Видів помелу чимало, втім, загалом їх можна розділити на три. Це грубий, середній і дрібний.

«Наприклад, ми зараз поставимо найменший помел, який є в нашій кавомолці. Беремо отаку порцію на одну чашку кави, це приблизно 9-10 грамів зерна. І з цього вийде доволі міцна ароматна кава. З яскраво вираженим кавовим смаком», — Віталій Чернюк, бариста.

За такого типу подрібнення отримують майже кавове «борошно» за розміром частинок – така консистенція кави дуже швидко заварюється та миттєво розкриває смак і аромат.

«Наприклад, якщо вдома готуємо в турці або бажаємо, щоб напій був більш молочний, а не кавовий, то ми можемо трохи збільшити грубість помелу. Так само 9-10 грамів, ми одразу побачили, наскільки швидше змололася абсолютно та сама порція. Неозброєним оком важко помітити різницю, але якщо ми приготуємо цю каву таким самим способом, то вона вже буде не така міцна», — Віталій Чернюк, бариста.

Грубіший помел дає можливість воді швидко проходити через каву, тож вода вбирає менше речовин і, як результат, напій є менш насиченим. Тож якщо варите каву в турці і любите міцнішу, необхідно збільшити кількість самої кави. Якщо вдома не маєте професійної кавомолки, то це не проблема, в такому випадку бариста радить більше експериментувати.

«Є кавомолки, які не вбудовані в кавоварку, а прості домашні, портативні. Там також є налаштування помелу – на еспресо, наприклад. Тож якщо бажаєте міцнішу каву, то поставте позначку на менший помел. А щоб була більш лайтова, поставте на середню позначку. Потім зробили – спробували, і зрозуміли, добре воно вам чи ні. Якщо не підходить, це не проблема, перелаштували – і знову спробували. На домашніх кавомолках це все також легко робиться», — Віталій Чернюк, бариста.

Любителі кави знають, що на зерна впливає навіть погода і пора року, вони можуть ставати більш вологими або сухими. Тож намагайтеся дотримуватися правильних умов зберігання, які зазначає виробник на упаковці. Також слід не забувати і про якість води, краще використовувати фільтровану. Якщо ви любите солодку каву, але не вживаєте цукор, то бариста радить вибирати каву з молоком – тобто лате або капучино.

«Якщо ми беремо людину, яка любить більш-менш солодку каву, але не вживає цукор, то якщо правильно збити молоко – швидше за все, цукор і не знадобиться, бо в такому випадку кава в поєднанні з правильно збитим молоком матиме більш солодкий присмак. Адже молоко містить у собі необхідні елементи, які після збивання дають солодкий присмак», — Віталій Чернюк, бариста.

Для збивання молока краще купувати ультрапастеризоване з 2,5 відсотка жирності. Воно збивається найкраще. Але якщо є непереносимість лактози, то необхідно вибрати безлактозне або рослинне. І пам’ятайте – майже в кожній кав’ярні бариста охоче порадить вам, як зробити каву, з огляду на ваші вподобання, тож не бійтеся його розпитати і насолоджуйтеся смачною кавою будь-де!

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button