Суспільство

Катання на конях допомагає впоратися з негативними емоціями: цікава можливість для чернігівців

У нинішній дуже непростий час більшість українців перебуває в постійному стресі, що негативно впливає на стан здоров’я та самопочуття. Зрозуміло, що психологи й інші фахівці розробили рекомендації, як зберегти своє ментальне здоров’я. Зокрема, одна з рекомендацій – це взаємодія з тваринами, песиками, котиками та, звісно, кіньми. До речі, іпотерапія вже дуже добре зарекомендувала себе під час реабілітації військових, які повернулися із зони бойових дій.

Між тим, на перший погляд, здається, що містянам покататися верхи, чи погладити коня – завдання із зірочкою. Бо це треба кудись їхати. Натомість для чернігівців ця місія цілком реальна. Адже на околиці міста, в районі фабрики «Сіверянка», є кінноспортивний клуб «Гармонія». Щоправда, він дуже постраждав від повномасштабного вторгнення. ЧЕЛАЙН уже розповідав, що 9 коней загинули, а стайня згоріла через влучання снаряду. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 12 коней вижили, 9 загинули: кінноспортивний клуб «Гармонія» на околиці Чернігова оговтується від руйнувань (Фото)

Щоправда, власники знаходять у собі сили відроджувати справу. І гостям завжди раді.

Людям, які приходять в гості до коників, завжди хочеться їх чимось почастувати. До того ж, годівля тварин також має терапевтичний ефект. Між тим, це не завжди може закінчитися добре, мається на увазі для тварин.

«Не можна давати коням хліб, капусту, картоплю, солодощі, цитрусові, горіхи, продукти з пліснявою. У коней немає блювотного рефлексу і лікувати їх дуже дорого та складно.

Натомість коням можна давати моркву, гарбуз, у невеликій кількості яблука, буряк, але не столовий. Усі овочі, які згодовуються, повинні бути свіжими та чистими», – пояснює Ганна Сидляренко, власниця кінноспортивного клубу «Гармонія».

Зрозуміло, що іпотерапія – це ціла філософія, яку слід опановувати відповідно до рекомендацій фахівців. Але що під силу кожному – це погладити тваринку чи покататися верхи. Заряд бадьорості та гарний настрій гарантовані!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Фото – Кінний клуб «Гармонія»

Ще статті по темі

Back to top button