Суспільство (відео)

Африканська чума свиней: яка нині ситуація на Чернігівщині (Відео)

Кілька днів тому почалося поширення новини про знайдений труп інфікованого поросяти в річці на Сумщині. Місце знахідки зараз ізольоване та знаходиться на карантині. Утім, тісне сусідство нашої області з Сумською може налякати. Що таке африканська чума свиней і чи варто бити на сполох жителям Чернігівської області?

«Африканська чума свиней – гостра інфекційна, заразна хвороба. Збудником її є вірус, слід зазначити, що на таке захворювання хворіють виключно дикі та свійські тварини. Хочу акцентувати увагу на тому, що для людей вона не становить жодної загрози. Лише економічні збитки, якщо в разі виникнення господарі зазнають за результатами ліквідації цього захворювання», — Юрій Павлішен – начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

«Передається воно через предмети вжитку: корми, транспорт, пасовище. Теоретично може переноситися птахами, іншими тваринами, але це теоретично», — Юрій Павлішен – начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Аналізуючи шляхи можливої передачі захворювання, можна дійти висновку, що насправді звідки прийде біда – передбачити неможливо. Тому таке тісне сусідство з інфікованою областю не може не лякати.

«З огляду на географічне розташування та зважаючи на те, що місце цих захворювань знаходиться недалеко від меж Чернігівської області, ми повинні за цим стежити, контролювати та робити все, щоб унеможливити потрапляння з зараженої території на нашу», — Юрій Павлішен – начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Африканська чума свиней на Чернігівщині відступила

Утім, станом на зараз ситуація в нашій області контрольована, вживають усіх потрібних заходів із запобігання виникненню випадків заражень.

«Слід зазначити, що станом на 01.07 і на сьогодні епідеміологічна ситуація в області стабільна. Вона абсолютно контрольована. Ми вживаємо заходів щодо запобігання виникненню не лише африканської чуми свиней, а й інших захворювань», — Юрій Павлішен – начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

Панікувати жодних підстав немає, утім, водночас не варто забувати про санітарні норми й уважно стежити за станом тварин.

Журналіст: Таліна Тарасенко
Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button