Суспільство (відео)

Антинародні законопроєкти: чернігівці вийшли на мітинг проти нового трудового законодавства (Відео)

«Проти трудового рабства» – під таким гаслом вийшли на мітинг близько тисячі представників різних професій. Люди зібралися навпроти Чернігівської облдержадміністрації. Таким чином вони намагалися привернути увагу Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України до законопроєкту про працю, соціальне забезпечення та профспілкову діяльність.

«Ми не хочемо бути рабами на своїй землі, на своїх підприємствах. Ми хочемо вільно працювати, щоб нам не заважали. І ми будемо працювати. І щоб до нас ставилися відповідно», — Тетяна Олещенко, співробітник Чернігівської ТЕЦ «Технова».

«Проти всього цього свавілля, що коїться в нас. Проти рабства. Нас просто заганяють у рабство. Виходить, ми працюватимемо на хазяїна, хазяїни будуть як капіталісти», — Олександр Довбня, енергетик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Земля – товар?»: чернігівці висловилися щодо продажу землі

Цей законопроєкт уже ухвалив Кабінет Міністрів і скерував на розгляд Верховної Ради. Мітингарі зазначають: якщо його приймуть, то ліквідуються попередні правила нарахування відпусток та оплати праці, а права працівників значно обмежать.

«42 години ми повинні відпочивати впродовж тижня. Там стоїть лише 24 години. Там не видно відпусток за списком №1 і №2. Там 24 дні відпустки. Не видно відпустки матерів, матерів-одиначок. І законопроєкт ні з ким не був узгоджений. Там 39 статей, які не відповідають міжнародним нормам», — Микола Потатуркін, лікар-дієтолог.

«Не можна казати, що вони всі такі драконівські. Але певні нюанси є. Я не сказав би, що профспілки такі вже дієві, але говорити про те, що вони не потрібні взагалі, я не став би. Навіть Європа сказала, що має бути профспілка. Вона має і зуби показувати. От сьогодні ми трошки показуємо зуби», — Анатолій Тимошенко, проректор Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дві платіжки: чернігівці повинні платити за газ, навіть якщо не використовують його

«Взагалі прибирається роль профспілки, тобто немає органу, який буде захищати інтереси працівників. Знижується гарантія оплати праці. Роботодавцям це краще, лобіюються інтереси роботодавців, але для працівників гірше», — Олексій Логінов, учитель.

«Знімаються закони і про відпустку, і про шкідливість, і всі додаткові проплати, які повинні бути для працівників. Ми будемо незахищеними перед роботодавцем», — Валентина Сидоренко, молодша медсестра Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні.

«Можуть звільнити нас за будь-якої підстави, яку захоче роботодавець, лікарняні нараховуватимуть хтозна-як. Незахищені верстви населення також залишаються незахищеними», — Юлія Василівна, вчитель.

«Вже є наслідки для медиків. Скорочення. У нас і так нема оплати гідної, а так і зовсім нічого не платитимуть», — Марина, медична сестра Чернігівської міської лікарні №1.

Подібні акції одночасно пройшли по всій Україні. Люди збирали підписи під вимогою відсторонити від посад голову Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Ганну Третьякову та міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button