Суспільство (відео)

Носівська ОТГ вразила масштабними реконструкціями місцевих шкіл (Відео)

Кінець 2016 року, лічені дні до виборів у Носівську ОТГ. Ми знаходимось на легендарному об’єкті будівництва – загальноосвітній школі № 5. Її зводили 25 років і вона пережила не одного чиновника. Проте так і залишилась стояти довгобудом і почала розсипатися.

«Усі люди чекають, що «ось моя доця чи синок піде у цю школу», та й не дочекалися. І онуки вже повиростали», — говорить жителька Носівки Ольга Картамишова.

А це вже грудень 2017-го, рік новій громаді. І в цього довгобуду нарешті з’явилося майбутнє – за школу взявся новий голова Володимир Ігнатченко. Він об’єднав навколо себе бізнесменів і депутатів. Вони допомогли грошима. Фінанси для будівництва громада отримала ще й із державних фондів. Усього на цей рік на школу передбачили 4 мільйони гривень.

«Для того, щоб закінчити, треба не так уже й багато, порівняно з тим, що зроблено, треба подати тепло, а тому ми кинули всі сили… от якраз сьогодні привозять котли на альтернативних видах опалення – один буде на дровах, другий на щепі», — зазначає заступник носівського міського голови Олександр Сичов.

 Аби все, що вдалося зробити за цей рік, а це внутрішні роботи, встановлення сантехніки, дверей і батарей, не знищили морози, біля старої газової котельні швидкими темпами добудовують нову, яка працюватиме на альтернативних видах палива. Її вмикатимуть вже наприкінці грудня. В опалювальний період вона дозволить громаді економити ресурси. Котельня обійшлася в ще додаткові півтора мільйони гривень.

«Котли привезли, будемо встановлювати. Трубу теж поставимо. Залишилися котли провести, підключити і все», — говорить зварювальник Дмитро Маринець.

Відкриття цієї школи дасть змогу розвантажити інші ЗОШ Носівки і навіть дитячі садки, які нині переповнені. А от почути дитячий галас у цій школі можна буде вже наступної осені, обіцяють у громаді.

«Добудуємо і наступного року її відкриємо, вона запрацює, дітки підуть, школа розрахована на 520 місць. Тут красиві, світлі класи. Я пропонував її назвати Новою українською школою», — відзначає голова Носівської ОТГ Володимир Ігнатченко.

Село Володькова Дівиця. Нині воно входить до складу Носівської ОТГ. Наприкінці 2016 року, напередодні виборів наша знімальна група побувала у Володьководівицькій школі, одній із найбільших сільських цій у громаді, теж багатостраждальній. Заступник директора нам показала, у яких умовах вчаться діти і працюють вчителі.

«На ту сторону в нас препараторська, там теж просто ллє дощ», — говорить заступник директора Володькодівицької ЗОШ І-ІІІ ст. Надія Вовкогон.

А такий вигляд має загальноосвітній заклад уже в 2017-му. У школи – новий дах. Класні кімнати і коридори більше не заливає водою. Школа тепла, чиста і суха.

«Перекриття школи – це була наша мрія вже 10 років, і ми навіть не вірили в те, що колись це можна буде зробити. Наша об’єднана громада значно більше дає користі, ніж тоді, коли був район. Нами ніхто не опікувався, наша школа нікого не цікавила», — зазначає директор Володьководівицької ЗОШ І-ІІІ ст. Валентина Вовкогон.

За кошти громади в школі нині добудовують енергозберігаючу котельню, а з допомогою місцевих бізнесменів зробили ще й ремонт спортивної зали. Такою вона була ще кілька місяців тому. Сьогодні клас для фізкультури не впізнати.

«Раніше там була дуже погана підлога, цвяхи було видно, зараз усе там перероблено, підлогу пофарбовано», — розповідає учень Володьководівицької ЗОШ Олексій.

«Робота проведена колосальна, грандіозна, але тут ще треба буде багато зробити – замінити вікна, двері вхідні і зробити утеплення школи, щоб вона мала красивий та естетичний вигляд», — наголошує голова Носівської ОТГ Володимир Ігнатченко.

Реанімація закладів інфраструктури коштувала громаді понад 10 мільйонів гривень. Та нині, після об’єднання, Носівська ОТГ може дозволити собі такі заходи. Після виборів бюджет громади зріс у понад два з половиною рази. На відновлення об’єктів інфраструктури громада додатково отримала ще майже 7 мільйонів гривень субвенції.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Михайло Пронін

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

2 коментарів

  1. Якщо цю школу відкриють, радості батьків не буде меж.Сподіваюся, ця влада виконає свої обіцянки. Мо ми звикли до одного, шо нам постійно шось обіцяють і невиконують

  2. Нарешті,за роки незалежності ця школа слугувала об’єктом для відмиття коштів, сподіваюся що наші діти та внуки вже будуть ходити до неї,а не тіснитимуться

Back to top button