Суспільство (відео)

У садибі Михайла Коцюбинського знайшли «Цвіт папороті» (Відео)

Чернігівські літератори знайшли «Цвіт папороті». Саме так чернігівські письменники називають той талант, який вони змогли в собі відкрити. А допомогла їм у цьому літературна школа з аналогічною назвою. І в день Михайлового Чуда її учасники та викладачі презентували збірку, до якої увійшли твори, які встигли написати за час навчання. Вона стала своєрідним фінальним акордом.

«Це і поезія, це і проза, це і публіцистичні нариси. Тому що в нас і такі учні були, які пишуть публіцистику. Це нариси, репортажі. Це теж важливо, бо є частиною літературного процесу. Є поетичні спроби, а є вже довершені зразки. Тому збірка на будь-якого читача і на будь-які смаки», — співорганізатор школи «Цвіт папороті», директор Чернігівської обласної організації Національної спілки письменників України Ганна Арсенич-Баран.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У бібліотеці ім. М. Коцюбинського пройшла презентація збірки поезій Ліни Ланської

Учнями школи стали чернігівці та жителі інших міст України. Наймолодшому учаснику – 12 років, а найстаршому – вже за 70. Усі їхні твори увійшли до збірки «Цвіт папороті», ознайомитись із якою можна в бібліотеках міста. Деякі учасники друкувалися вперше. Та було вже чимало досвідчених письменників.

«До цієї збірки увійшла моя новела «Замок на околиці міста». Це така невеличка новела, фантастична, про замок Глібова, де зараз розміщується Інститут мікробіології. Я дуже люблю це місце, я там живу, люблю там гуляти. Я вважаю, що в нас мало творів художніх, де фігурує Чернігів», — учасниця літературної школи «Цвіт папороті» Олена Терещенко.

У збірці можна побачити й оповідання відомого чернігівського журналіста Петра Антоненка. Він вів інформаційний супровід школи в газеті «Світ-інфо», в якій він є редактором і засновником.

«Я подав також своє велике оповідання, сподіваюсь, воно там, як учасник цієї школи я зараз побачу цю збірку. Там підзаголовок «Жіноча новела» і цим усе сказано. Це твір, який написаний улітку, коли працювала школа. І це перша публікація цього твору. Новела називається «Палац». Вона є тільки на сайті моєї газети», — учасник літературної школи «Цвіт папороті» Петро Антоненко.

У школі навчалося понад 40 учнів. Були й заочники. Вони мали змогу навчатися дистанційно, прослухавши онлайн-лекції викладачів. Їхні твори також увійшли до збірки.

«Лекції були відкриті. Приходили містяни, приходили на зустріч із письменниками. Наприклад, творча зустріч із Галиною Пагутяк зібрала сотню слухачів. Тобто люди приходили на ім’я, послухати моральних авторитетів. У нас письменники завжди були моральними авторитетами», — директор бібліотеки ім.М. Коцюбинського, співорганізатор школи «Цвіт папороті» Людмила Зіневич.

Викладачами школи були імениті письменники та науковці з різних міст України, які передавали свій досвід учням. Людмила Зіневич каже, що школа й надалі періодично проводитиме зустрічі з видатними літераторами. Долучатися до них може кожен чернігівець.

«Я сподіваюся, що на базі Чернігівської міської бібліотеки імені Коцюбинського працюватиме ця школа. Зараз у нас є дитяча студія «Пролісок», але є і студентська молодь, і люди старшого віку, які відкрили в собі талант… Вони теж хотіли б відкрити в собі талант, удосконалювати, ділитися досвідом. Тому, я вважаю, що вона буде плідно працювати», — директор бібліотеки ім.М. Коцюбинського, співорганізатор школи «Цвіт папороті» Людмила Зіневич.

Обкладинку для збірки розробляла німецька художниця українського походження. На обкладинці зобразили уявний цвіт папороті білого кольору, що символізує нові таланти. Після презентації книги в музеї Коцюбинського примірники відправлять до бібліотек міста, де чернігівці зможуть ознайомитися з літературними творами своїх земляків і не тільки.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button