Суспільство (відео)

«Аптечна афера»: конгломерат влади і бізнесу «дерибанить» комунальну власність (Відео)

Афера року. Саме так можна охарактеризувати перехід комунального підприємства «Ліки України» від громади  до комерційних структур.

«Зараз його передано новоствореній юридичній особі, один із бенефеціарів якої зареєстрований в офшорній зоні. Фактично це є завуальоване відчуження», —  Микола Торбєєв, правозахисник.

Судові баталії в розпалі. Але цинізм самої ситуації зашкалює. Коли «Ліки України» було в управлінні обласної ради, заробляли мало, коли ж віддали в оренду приватним структурам – тим вистачає і платити за оренду, і заробляти.

«Дохід був менший ніж зараз. Зараз дохід більший», — Сергій Свиридов, заступник начальника управління комунального майна обласної ради.

Ще більше вражає сума оренди.

«Триста тисяч на місяць оренда. – Скільки це об’єктів? – 82», — Сергій Свиридов, заступник начальника управління комунального майна обласної ради.

У середньому це приблизно три з половиною тисячі за об’єкт, повністю облаштований під аптечну діяльність, із вигідним місцем розташування, історією, що створює необхідну клієнтську базу. По таку оренду могла б вишикуватися черга, але віддали аптечну інфраструктуру в управління Ігорю Назаренку, бізнес-партнеру екс-голови ОДА, кандидата в нардепи Валерія Куліча. Останній же не приховував своєї підтримки цієї «оборудки». І як вишенька на торт – виконавці «орендного відчуження» назвали це вигідною операцією.

«Тому що це вигідно для бюджету і для громади. Найбільш ефективний спосіб господарювання обраний», — Сергій Свиридов, заступник начальника управління комунального майна обласної ради.

Представники управління комунального майна області активно занижували значимість об’єктів.

«Ви села не рахуйте. Об’єкти розташовані в місті Чернігові та в населених пунктах області. Там багато об’єктів, які постійно утримувались, це сільські аптеки», — Сергій Свиридов, заступник начальника управління комунального майна обласної ради.

Натомість з аптечної мережі «Ліки України» видно, що абсолютна більшість об’єктів розташована в Чернігові та мінімум – у райцентрах. Є навіть у Києві. Якщо ж і бувають села, то з населенням щонайменше під дві тисячі осіб.

Що стосується самого підготовчого засідання. Відповідач – управління комунального майна як вогню боялося залучення до справи прокуратури.

«Ми заперечуємо щодо участі прокуратури в цій справі», — Сергій Свиридов, заступник начальника управління комунального майна обласної ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Апеляційний суд відхилив скаргу Управління коммайна у справі КП «Ліки України»

Натомість не відомо, з яких причин хотіло залучити до розгляду близько десятка департаментів ОДА. Суд це клопотання відхилив.

«Клопотання є необґрунтованим і подається з метою затягування розгляду цієї справи», — Володимир Кравченко, правозахисник, сторона позову.

Адже поки затягується розгляд, бізнес іде. Судове засідання було перенесене на серпень. Сьогодні Валерій Куліч іде в нардепи. Якщо пройде, можливо, Чернігівщину чекатиме черговий транш таких «вигідних» угод, унаслідок яких на власності громади зароблятимуть його бізнес-партнери і не тільки вони.

А оскільки бізнес-партнерами Куліча та Назаренка є ще й міський голова Владислав Атрошенко, то передвиборчі білборди Валерія Куліча набувають вже зовсім іншого забарвлення.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button