Суспільство (відео)

Арткуратор: двигун мистецького зростання в Чернігові (Відео)

Зараз особливо важливими є збереження та збагачення української культурно-мистецької діяльності. Однак кожному витвору мистецтва потрібен своєрідний провідник від митця до глядача, і для цього існують спеціальні люди – арткуратори.

«У 2021 році у мене не було офіційної роботи, я перебувала в декретній відпустціта розмірковувала: «Це все? Оце моє життя вмістилось у такі рамки квартирні?»

Просто сидячи вдома, просто вирішила стати арткуратором. Я знала, що є така професія, люди навчаються їй усе життя, курси закінчують, от мені це імпонувало, мені цього хотілося.

Їздила до повномасштабного вторгнення до Києва, дивилась, як там організовують виставки, як це робиться, це не просто виставки, на які ти зайшов, 5-10 хвилин подивився і пішов, там є спеціальні гачки у вигляді листівок, бару, невимушена атмосфера, це все неформальна обстановка.

І ось цей вайб такої діяльності мене настільки захопив, що я вирішила: «А чому ні? Чому це має бути тільки в Києві або в інших великих містах? Чому цього не може бути в Чернігові?»,- Ярослава Крамаренко – арткураторка.

Чернігівська артменеджерка вже провела чотири виставки і поділилася своїми враженнями від співпраці з митцями.

«Одразу скажу, що це дуже стереотипно, що художники такі душевні і з ними треба налагоджувати контакт, вони такі самі, як і ми, просто відповідально ставляться до своєї роботи. Запам’ятався тільки випадок пакування самих картин.

Це справді про відповідальність, про страх того, що картини можуть якось не так доїхати, як у кілька шарів обгортували величезні картини, а потім їх ще знімали… Це було поки найяскравішим спогадом.

Мабуть, усе ще попереду»,- Ярослава Крамаренко – арткураторка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селі на Чернігівщині урочисто відкрили меморіальні дошки загиблим воїнам-землякам (Фото)

Із початком великої війни українська культура стала ще більш значущою для суспільства. Але як трагічні події впливають на мистецьку діяльність у Чернігові?

«Переосмислення відбулось однозначно, більше стали залучені чернігівські блогери до цього процесу, збільшилася відвідуваність, «нехватка повітря вільного»

Мені здається, що програма стала ширшою, та плюс той момент, що всі на щось збирають, і це прекрасно, бо ми — спільнота, можливо, змінились акцент і тематика, але активність не впала, навпаки, зросла.

Коли ти цим не цікавишся, то можна сказати, що в Чернігові нічого не відбувається, але коли ти починаєш у цьому «плавати», знайомишся з людьми, то виявляється, є і таке, і таке, і друге, і третє, просто розбігаються очі, просто тут питання цільовій аудиторії та вмінні себе прорекламувати, ось у цьому тут проблема новачків і тих, хто давно на цьому ринку»,- Ярослава Крамаренко – арткураторка.

Також Ярослава Крамаренко розповіла про свої майбутні плани

«Я точно буду продовжувати цим займатися, тому що це неймовірно, коли приходять люди, молоді гарні люди, вони дивляться, пізнають, їм цікаво поспілкуватись із художницею, я тому й завжди агітую, щоб приходили, саме в перший день виставки, бо це найцікавіше.

От коли є такий формат, який цікавить молодь, ось у цьому русі нам і треба працювати, тому що ми змінюємось, тому що це сучасне мистецтво, не жити ж нам тільки померлими художниками, нам потрібно знати, хто творці сучасного мистецтва в Україні»,- Ярослава Крамаренко – арткураторка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Іра Пономаренко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button