Суспільство (відео)

Банні ритуали: креативні віники для лазні, що мають лікувальні властивості (Відео)

У лазні паритися – дня не старіти. Наші предки здавна шанували лазневу справу. Похід до лазні асоціювався зі здоров’ям та чистотою. ЧЕlіne зазирнув за лаштунки прадавніх традицій, відвідавши лазню в селищі Куликівка. Її власник Олександр Хорошок особливий акцент у пропарюванні ставить на віники.

«Коли я раніше ходив до лазні без віника, то не відчував тієї насолоди, того прогріву температури чи того післялазневого ефекту»,- Олександр Хорошок, любитель лазневої справи.

Віник здавна відігравав роль мийного засобу, адже, пропарюючи, знімає не лише бруд, але й відмерлу шкіру, дає можливість їй «дихати».

«Коли не було мила, то слов’яни використовували листя як засіб для миття»,- Олександр Хорошок, любитель лазневої справи.

Основні віники в лазні – березовий і дубовий. Перший – більш приємний для тіла.

«Березовий віник є основним віником, що застосовується в лазні. Він дуже добре виводить усі шлаки з організму. Дуже добре прилипає до тіла, очищає нашу шкіру від зайвого ороговілого шару»,- Олександр Хорошок, любитель лазневої справи.

Дубовий віник має свої переваги.

«Дубовий віник більше використовується в лазні для нагнітання температури. Хто любить гарячішу лазню. Це саме той віник, яким треба наганяти температуру»,- Олександр Хорошок, любитель лазневої справи.

Часто до класичних віників додають різні трави, що створюють аромат і роблять свій корисний внесок. До прикладу, полин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як живе сіверський власник «Тарасомобіля», якого півтора року тому показували мало не на всіх телеканалах

«Якщо використовувати саму траву полину, то вона не дає можливості різним вірусам приєднуватися до нашого організму»,- Олександр Хорошок, любитель лазневої справи.

Є в лазневій справі й оригінальні віники. Наприклад, липовий, що має потогінну дію, а ще хвойний.

«Ялівцевий віник не можна всім підряд рекомендувати. Тому що ним можна завдати пошкоджень»,- Олександр Хорошок, любитель лазневої справи.

Серед переваг ялівцевого віника – чисте повітря та можливості масажу за типом голковколювання.

«Якщо правильно підійти, то можна зробити якісний точковий масаж. Як кажуть у народі, голковколювання»,- Олександр Хорошок, любитель лазневої справи.

Загалом перш ніж використовувати віник, його треба, як кажуть, спершу окропити водою, а потім замочити для покращення контакту з тілом і вивільнення корисних речовин із листя.

«Робите отаким чином. Віник повинен підходити до вашого тіла, це буде тонкий масаж для стимуляції вашого організму»,- Олександр Хорошок, любитель лазневої справи.

«Замочити, щоб ця сила дубильних речовин, які містяться у вінику, перейшла до нас»,- Олександр Хорошок, любитель лазневої справи.

Пропарювання починається з нагнітання відповідної температури, тобто коли лазня прогрілася.

«Нам треба неодмінно нагнати температуру, щоб гарно вигріти людину. І починати все треба з ніг. Легкими масажними рухами ми прогріваємо все тіло. І обов’язково ви повинні спілкуватися, питати, як людина почувається»,- Олександр Хорошок, любитель лазневої справи.

Неодмінно слід відстежувати реакцію на процедуру того, кого парять, адже лазня – це завжди навантаження на організм. А для людини здорової або без протипоказань відвідини лазні – це незмінний атрибут здоров’я.

«Лазня об’єднує в собі чотири стихії. Це Вогонь, Вода, Повітря і Земля. І якщо ви хоч частинку візьмете від цих стихій, то станете міцнішими, здоровішими і красивішими. Лазня дає організму стрес для стимуляції всіх обмінних процесів»,- Олександр Хорошок, любитель лазневої справи.

«Це приплив бадьорості та енергії. Лазня – це класно і чудово»,- Павло, відвідує лазню.

Масажем і часто контрастними температурами в лазні ми примушуємо свій організм працювати, стимулюємо його бути активним, таким чином мобілізуючи власні резерви, щоб бути здоровими.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Ще статті по темі

Back to top button