Суспільство (відео)

Без документів більше не можна: що необхідно знати, виїжджаючи за кордон із тваринками (Відео)

Навесні 2022 року, коли люди масово виїжджали з України до Європи через збройну агресію рф, сусідні країни не висували жодних вимог до супровідних документів для домашніх тварин і дозволяли перетинати кордон зі своїм улюбленцем. Утім, наразі більшість країн скасувала такі послаблення та повернулася до загальних умов ввезення тварин, чинних на території ЄС. Ми звернулися до фахівців, аби дізнатися актуальні правила некомерційного переміщення тварин.

«Якщо ми виїжджаємо до Польщі, в нас має бути з собою обов’язково ветеринарний міжнародний паспорт встановленого зразка. У нас мають бути зроблені всі необхідні оброблення – щеплення проти сказу, тварина має бути чипована та ідентифікована. Також через 30 днів після щеплення проти сказу ви маєте звернутися до будь-якої приватної лікарні, вони відбирають кров і направляють її до лабораторії в Києві», — заступник начальника Чернігівської районної державної лікарні ветеринарної медицини Сергій Чаплієв.

Забір крові для дослідження на титр антирабічних антитіл роблять щонайменше через 30 днів після дати вакцинації.

«Якщо ми беремо інші країни Європи, то вони повернулися до правил першочергових. Тобто потрібно здати кров і з дати забору крові має пройти ще 90 днів. Тільки після цього ви будете мати можливість виїжджати за кордон», — заступник начальника Чернігівської районної державної лікарні ветеринарної медицини Сергій Чаплієв.

Проте фахівці наголошують, що ідентифікація тварини повинна бути зроблена раніше, ніж вакцинація проти сказу. Тому насамперед слід подбати про цей крок, якщо раніше ви цього не зробили.

«Щоб ідентифікувати вашу тварину або чипувати її, ви можете звернутися до будь-якої приватної лікарні або державної, попередньо зателефонувавши та запитавши, чи є чипи в наявності. Це процедура дуже швидка, безболісна. Просто вводиться мікрочип безпосередньо тваринці, реєструється в міжнародній базі. Їх на сьогодні в нас дві — Animal-id або Tracer.com.ua», — заступник начальника Чернігівської районної державної лікарні ветеринарної медицини Сергій Чаплієв.

Якщо у тваринки є чипування, ветеринарний паспорт, вакцинація та антирабічний сертифікат, далі необхідно отримати ветеринарний сертифікат (свідоцтва) форми №1. Докладно дізнатися про кожен крок і процедури можна на сайті Держпродспоживслужби, що розробила чек-лист.

https://dpss.gov.ua/news/chek-lyst-iak-peretnuty-kordon-z-domashnim-uliublentsem

Ще на сайті можна переглянути вимоги до некомерційного переміщення тварин до різних країн світу https://dpss.gov.ua/mizhnarodne-spivrobitnictv/veterinariya-ta-bezpechnist/vimogi-do-nekomercijnogo-peremishchennya-tvarin

Не забудьте також дізнатися умови щодо переміщення вашого улюбленця в різних видах транспорту.

«Є спеціальні правила переміщення тварин, тобто ви маєте звернутися до Митної служби або до посольства країни, до якої ви подорожуєте, або ж компанії, яка здійснюватиме перевезення. До прикладу, якщо ми беремо потяг, то там є певні норми для цих переносок і коробок. Ви також можете звернутися до ветеринарних аптек у нашому місті, вони знають ці правила та реалізують саме ті клітки та переноски, які потрібні для виїзду за кордон», — заступник начальника Чернігівської районної державної лікарні ветеринарної медицини Сергій Чаплієв.

Проте фахівці наголошують: законодавчі норми швидко оновлюються та змінюються. Тому в будь-якому випадку, якщо ви плануєте виїзд із твариною за кордон, обов’язково зверніться по консультацію до державної лікарні ветеринарної медицини чи до підвідомчих районних установ Держпродспоживслужби.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button