Суспільство (відео)

Безкоштовне лікування інфарктів та інсультів, надсучасне обладнання та «голлівудська» приймальня: в обласній лікарні – нові стандарти медицини (Відео)

«Ви бачите, що порогів нема? У сучасних машинах є такі каталки, що стають, тоді хворого одразу швидко доправляють. Як у закордонних фільмах, які ви бачили, – одразу везуть і одразу бригада надає допомогу. Тобто «швидкі» привозять хворих із центральними катетерами», — Валерій Чобітько, медичний директор із лікувально-діагностичної роботи  КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

У Чернігівській обласній лікарні невдовзі відкриють нове сучасне приймально-діагностичне відділення, що здійснюватиме як прийом звичайних пацієнтів, так і екстреної медичної допомоги (госпітальний етап).

«До нашого відділення люди надходять у порядку скерування швидкою медичною допомогою, в порядку направлення спеціалістами нашої обласної поліклініки та в порядку само звернень», — Тетяна Лукаш, завідувач приймально-діагностичного відділення КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

«За минулий рік ми змогли реалізувати кілька проєктів, й обласна лікарня не стояла на місці в розвитку новітніх технологій. Серед таких глобальних проєктів, що були реалізовані обласною лікарнею, це нове приймально-діагностичне відділення. Це відділення входило до програми «Велике будівництво», за підтримки Президента України», — Андрій Жиденко, генеральний директор КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У чернігівських лікарнях збільшили технічну можливість надавати кисневу терапію

«На сьогодні в обласній лікарні 40 відділень, із них 28 – це стаціонарної медичної допомоги за різними напрямами. Тому, звісно, таке відділення обов’язково повинно бути», — Валерій Чобітько, медичний директор із лікувально-діагностичної роботи КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Відділення має шість входів. Є окремі під’їзди для «швидкої допомоги». Особливий акцент тут роблять на миттєвому реагуванні щодо тяжких хворих. Буде відбуватися синхронізація роботи зі «швидкими», які передаватимуть інформацію про хворого ще дорогою.

«Там знімається кардіограма. І нам усе передається спеціальною системою. Хворому одразу встановлюється центральний катетер у вену, коли сюди доправляють пацієнта, ми одразу готові надати йому екстрену медичну допомогу. Тому що час – це найголовніше», — Валерій Чобітько, медичний директор із лікувально-діагностичної роботи КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

«Одразу проводиться комп’ютерна томографія, що визначає обсяг подальшого лікування», — Тетяна Лукаш, завідувач приймально-діагностичного відділення КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Приймальне відділення буде забезпечене новим обладнанням європейських стандартів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Триває реконструкція приймальних відділень у дев’яти опорних лікарнях Чернігівської області (Фото)

«Встановлюється на сьогодні сучасне обладнання, таке як комп’ютерний томограф. Сучасне рентген-обладнання, відеоендоскоп, відеобронхоскоп, ультразвукова діагностика, експрес-лабораторія. Хворий надходить – і одразу працюють багато людей, працює мультидисциплінарна команда», — Валерій Чобітько, медичний директор із лікувально-діагностичної роботи КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Уже «прийшов» надсучасний томограф, який зараз на етапі складання. Після цього триватиме навчання персоналу і він уже протягом місяця буде готовий до роботи.

«На сьогодні на всю Україну це один із 12 комп’ютерних томографів. 160 зрізів одночасно здійснює. Це сучасні технології, зокрема для хворих із порушенням мозкового кровообігу, інфаркту міокарда. Це обладнання дає сучасні зрізи, знімки», — Валерій Чобітько, медичний директор із лікувально-діагностичної роботи КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Сьогодні Чернігівська обласна лікарня повністю забезпечена обладнанням, яке дає змогу робити такі надскладні маніпуляції, як стентування судин, церебральний тромболізис, тромбоекстракцію тощо. І треба зазначити, що все це для хворого буде абсолютно безкоштовним.

«Відповідно до договору, укладеного з НСЗУ, це пріоритетні пакети – інсульти та інфаркти, ми надаємо медичну допомогу безкоштовно», — Андрій Жиденко, генеральний директор КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нове діагностичне обладнання отримала районна лікарня у Сновську

Під час усього перебування тяжкого пацієнта у відділенні, до його переведення в стаціонар, відбувається повний контроль за його станом.

«Пацієнт може бути одразу підключений до кардіомоніторів. Така процедура дає можливість моніторити відповідний стан вітальних функцій, тобто роботу серцево-судинної системи, насичення крові киснем», — Тетяна Лукаш, завідувач приймально-діагностичного відділення КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Крім всього іншого, відділення має й сучасні інфекційні палати, що забезпечують можливість ізоляції хворого від інших пацієнтів.

«Може надходити пацієнт із інфекційним захворюванням або з підозрою. Він одразу через окремий вхід доправляється сюди, тут можуть проводити відповідні дослідження. Одразу є можливість розпочати тут інтенсивне лікування. Є також підведений кисень. Палата обладнана індивідуальною санітарною кімнатою, душовим боксом», — Тетяна Лукаш, завідувач приймально-діагностичного відділення КНП «Чернігівська обласна лікарня» ЧОР.

Загалом у Чернігівській обласній лікарні це буде одне з двох приймальних відділень, і зустрічатимуть тут усіх хворих, крім хірургічних.

Відкриття відділення планується приблизно впродовж місяця. Наразі воно наповнюється обладнанням, далі відбуватиметься навчання персоналу.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button