Суспільство (відео)

Безкоштовні велосипеди, велоінфраструктура та соціальна веломайстерня – результати проєкту «Go Bike Chernihiv» (Відео)

110 велопарковок, 8 велостанцій, соціальна веломайстерня та понад 200 безкоштовних велосипедів волонтерам, медикам, соціальним працівникам і співробітникам підприємств критичної інфраструктури Чернігівської області – такі результати проєкту «Go Bike Chernihiv», який започаткувала ГО «Агенція міських ініціатив» у партнерстві з ГО «Еко Місто Чернігів».

«Ви дуже добре пам’ятаєте цей період, коли велосипед дуже виручав, не працював громадський транспорт, і під час облоги це був один із засобів для пересування. І що нам залишалося, то це додати інноваційності, знайти надійних партнерів, знайти фінансування та запакувати це в якісь дії. Власне, «Go Bike Chernihiv» і реалізовувався пів року», — Ольга Рись, піар-менеджерка проєкту «Go Bike Chernihiv».

Реалізовувати концепцію розвитку почали глобально, вивчаючи місцеву проблематику та потреби. Спершу була потреба саме у транспорті для працівників критичної інфраструктури та волонтерів, тож перша партія безкоштовних велосипедів від партнерів із Європи була відремонтована та надана саме для них. Далі поступово почали розвивати та досліджувати велосипедну інфраструктуру, а в серпні 2022 року був оголошений конкурс і для громад Чернігівщини.

«Ми відібрали три громади, які були найбільш вмотивовані до участі в нашому проєкті. Це Куликівська, Ніжинська та Варвинська громади, всі вони отримали концепцію розвитку велосипедної інфраструктури. Тобто в них були проведені відповідні дослідження, опитування жителів громад щодо того, як вони користуються велосипедами, що треба покращити. Так ми зібрали побажання містян і на основі цих зібраних даних була створена концепція розвитку інфраструктури», — Тетяна Романова, керівниця ГО «Агенція міських ініціатив».

Додатково в цих громадах були проведені велоекскурсії та велопробіги, а також було передано по 20 відремонтованих велосипедів, по 4 велопарковки та по 1 ремонтній велостанції. Водночас у Чернігові відкрили першу Соціальну веломайстерню, тут кожен власник залізного коня може безкоштовно скористатися професійними інструментами та налаштувати велосипед, відповідно до потреб. А ще звернутися по консультацію до майстра. Загалом керівники проєкту зазначають, що це тільки початок, а робота з розвитку триватиме і надалі.

«Здається, що ми всі живемо в час такої надзвичайної кризи – в країні війна, економічна криза та брак пального. Але ми вбачаємо в цьому дуже великий потенціал, коли ми можемо цю кризу використати як можливість, щоб покращити умови для велосипедистів і отримати краще місто після війни, ніж воно було до. Тому що практика та історія європейських міст показують, що велосипедне місто – це місто для людей, це комфортне, екологічне, безпечне місто. І це зараз наша стратегічна мета, у коаліції з «Агенцією міських ініціатив» та «Чернігівським IT-кластером» ми над цим і працюємо», — Сергій Безбородько, керівник ГО «Еко Місто».

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button