Суспільство (відео)

Переведення годинника: психологи радять готуватися за тиждень, а бариста – пити спеціальну каву (Відео)

Надмірна втома, дратівливість, зниження працездатності та щоранкова боротьба за кілька зайвих хвилин сну.

«Втома, недосипання, навіть будильника інколи не чути».

Цими депресивними симптомами чернігівці пояснюють переведення стрілок годинника: щовесни та щоосені.

«Знову призвичаюватися, особисто мені тяжко, ця година вибиває з колії».

Хоч скільки б у верхівках влади велися дискусії про доцільність чи недоцільність переведення стрілок годинників, українці все ще змушені звикати жити за літнім і зимовим часом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перехід на зимовий час 2018: точна дата та корисні поради

«Людям, я вважаю,більше дискомфорту від цього, аніж плюсів».

Цієї осені на годину назад стрілку треба перевести в ніч на 28 жовтня. Аби організм не зреагував критично, психологи радять готуватися до цієї дати поступово.

«Щоб перейти на зимовий час менш травматично, важливо починати вже зараз, намагатися зсувати свої біоритми… от є таке правило 15 хвилин, тобто намагатися посувати режим на 15 хвилин: трохи пізніше лягати спати, відповідно, пізніше прокидатися», — розповідає Тетяна Глюк – практикуючий психолог.

Перехід на зимовий час, навпаки, дарує українцям зайву годину сну вранці. Стреси люди переживають через скорочений світовий день, а тому психологи радять розбавити перехідний період яскравими фарбами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як вберегтися від метеозалежності – практичні поради

«Тут основна рекомендація: використовувати світловий день на максимум, в обідній час знайти можливість вийти погуляти, щоб не накривало… і максимально додавати кольору в одягу, в продуктах, дбати про свій настрій», — говорить Тетяна Глюк – практикуючий психолог.

Якщо вранці після переведення стрілок годинника вам важко сконцентруватися, а життя і дорога на роботу видаються катастрофою, виправити ситуацію допоможе чашка гарячої кави з додаванням ванілі, кокосу та кориці.

«Для дівчат, я вважаю, це буде капучино або лате, там солодке молоко, а чоловіки частіше беруть еспресо, еспресо з молоком, щоб просто збадьоритися», — зазначає Лілія Воробей – бариста.

Медики і психологи кажуть, що перелаштування біологічного годинника організму на новий час триває недовго – від трьох днів і до двох тижнів. А тому про дискомфорт ви швидко забудете.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button