Суспільство (відео)

Бійка, наїзд авто та перекриття «менської» траси: гаряче протистояння в Киселівці (Відео)

Право на громаду. Під такими лозунгами жителі села Киселівка, що поблизу Чернігова, перекрили трасу Чернігів – Мена – Сосниця. Заявляють, що влада встромляє їм палиці в колеса, не даючи створити власну об’єднану територіальну громаду.

«Це ми хочемо створити таку громаду. Локнисте. Боромики. Киселівка. До нас потім приєднаються Петрушин, Терехівка. Але верхи не хочуть нас почути», — розповідає Сергій Сахно, жителька села Киселівка.

Замість Киселівки громаду хочуть створити чи то в Седневі, чи то в Березному. Люди проти.

«Вимагаємо, щоб ми створювали громаду, а не чиновники. Нас заганяють туди, куди їм вигідно».

«Нам набридло. Ви брешете».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Киселівці люди перекрили дорогу

«Приїжджав ти сам і нам обіцяв. – Де є документи?» — говорить Володимир Поліщук, заступник голови Чернігівської райради.

Обґрунтування чиновників – громада фінансово неспроможна. Протестувальники називають це брехнею і маніпуляціями. Налаштовані боротись до останнього.

«Не знаю, поки до нас не приїде Свириденко, Вдовенко. Щоб ми бачили, що вони підписують», — відзначає Олеся Володимирівна, жителька Киселівки.

«Свириденко, Вдовенко. Вони будуть сьогодні. – Наскільки мені відомо, всі в Ічні», — зазначає Володимир Поліщук, заступник голови Чернігівської райради.

Максимум, хто присутній із влади, – це районне керівництво та поліція, яка тільки охороняє громадський порядок, адже протестувальники діють у межах закону, рухаючись пішохідним переходом.

«Люди нічого не порушують».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Селяни заблокували дорогу через «космічні кратери»

Поступово водії починають закипати. Починається протистояння.

«Зараз хтось помре. Виходьте з дороги».

«Оці люди ваших проблем не вирішать. Ідіть вже корів доїти».

«У вас громада – вирішуйте з керівництвом. А страждають, виходить, звичайні люди», — зауважує Олександр, водій.

Автолюбителі шукають об’їзні шляхи, які протестувальники також перекривають.

«Он, диви, диви».

Під час об’їздів раз у раз виникають конфліктні ситуації, які мало не переростають у бійки.

Насамкінець домовляються про тимчасове розблокування дороги. До завтра. Якщо не будуть виконані вимоги. Але найбільш «гарячі» голови, продовжуючи ходу пішохідним переходом, мало не опиняються під колесами авто.

Киселівці заявляють: якщо завтра влада не дасть задокументованих гарантій щодо створення громади, то одразу ж поновлять пішохідну ходу, але тепер уже безстроково і на компроміси вже не йтимуть.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button