Суспільство (відео)

Біологи назвали продукти, що можуть вбити пташок під час їх підгодовування взимку (Відео)

Допомога пташкам у підгодовуванні їх взимку і на початку весни може виявитися шкідливою. Про це розповів біолог Юрій Карпенко. Він назвав продукти, які варто давати птахам, а які суворо заборонено.

«Ті комахоїдні потерпають від неправильного раціону, який їм пропонує людина. Насамперед птахи споживають насіння, але не смажене. Соняшникове насіння, гарбузове насіння повинно бути сирим. Друге – білий хліб. Не можна годувати пташок і чорним хлібом. Тому що для них це ризиковано і навіть смертельно. Можна давати крупу, зокрема подрібнену. Але велика – перлова, ячна – тільки для великих пташок»,- Юрій Карпенко, еколог, біолог.

На території Чернігівщини зимують понад 15 видів пташок які не відлітають у теплі краї.

«Це і синиці, і горобці, і повзики, і дятли. Кочувати можуть снігурі, омелюхи. І тут виникає питання, що більшість цих пташок комахоїдна»,- Юрій Карпенко, еколог, біолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Унікальний сад Коцюбинського: як рятують від морозів екзотичні рослини (Відео)

А оскільки взимку комах добути складно, виникають проблеми з харчуванням. Ця група пташок змінює свій раціон.

«Вони їдять насіння, плоди різних рослин. І зрозуміло, людина теж може зробити свій потужний внесок, підгодовуючи пташок»,- Юрій Карпенко, еколог, біолог.

Для підгодівлі корисною для пташок, за словами біолога, може бути і тваринна їжа.

«Чисте звичайне несолене сало. Це тваринна добавка для пташок, сало корисне тим, що це енергія»,- Юрій Карпенко, еколог, біолог.

Нараз зимуючі птахи вже пережили сильні снігопади, проте настає нова загроза наприкінці зими й на початку весни – це брак корму який пернаті можуть добути в природі.

«Критичний варіант для пташок – коли сильний мороз і високий сніговий покрив. Це період, коли сніг закриває всі відкриті ділянки. Це кінець зими, коли насіння, плоди, зерна з’їдені за попередній період. У цей час нашим пернатим друзям потрібна наша допомога»,- Юрій Карпенко, еколог, біолог.

Крім підсобних продуктів для харчування, до підгодівлі птахів можна готуватися і заздалегідь, заготовляючи насіння різних дикорослих рослин.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button