Суспільство (відео)

Ремонти та дискусії в чернігівських школах тривають: депутати заслухали звіт (Відео)

Менше як два тижні залишається до 1 вересня, тож на позачерговій сесії Чернігівської міської ради депутати, окрім технічних та земельних питань, заслухали звіт начальника Управління освіти Василя Білогури про готовність шкіл до нового навчального року.

«У результаті бойових дій на території міста Чернігова зруйновано повністю два заклади загальної середньої освіти, в яких навчалися 1274 учні, діти були розподілені серед інших навчальних закладів загальної середньої освіти. Це школи №35, 34, 14, 1 та ліцеї №15, 32. Більшість написали заяву та були переведені до школи №13»,- Василь Білогура, начальник управління освіти Чернігівської міської ради.

Загалом зазнали ушкоджень і руйнувань 25 закладів загальної середньої освіти, 37 садочків і 5 закладів професійно-технічної освіти. Зруйновано 13 тис. квадратних метрів покрівлі та понад 31 тисяча квадратних метрів віконних конструкцій. Зараз ремонтні роботи відбуваються за рахунок міського та державного бюджету.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готуйте теплі речі: в чернігівських квартирах знизиться температурний режим (Відео)

«За кошти міського бюджету роботи проводились або проводяться в школах №3, 12, 11 та планується №19, 20, 6, 13. Садочки – №26. За кошти державного бюджету сьогодні відбувається заміна віконних конструкцій у шести закладах дошкільної освіти №22, 52, 57, 60, 64, 77»,- Василь Білогура, начальник управління освіти Чернігівської міської ради.

Також допомагають благодійники та міжнародні партнери.

«У межах благодійної допомоги найбільша допомога надійшла від народу Тайваню – 500 тис. доларів. У цих рамках 350 тис. планується на відновлення пошкоджень у школі №24 та садочок №58»,- Василь Білогура, начальник управління освіти Чернігівської міської ради.

Одне з найбільш дискусійних питань останнього часу в Чернігові – це формат освіти нового навчального року. Спеціальна комісія разом з батьками вирішувала, чи починати очне навчання в конкретній школі, чи залишити дистанційне. Головною умовою для очного навчання є наявність облаштованих укриттів. Очікуваний контингент для шкіл на цей рік – 28 тисяч 300 учнів.

«Згідно з опитуванням і поданими заявами, розподілилося таким чином: орієнтовно 57% батьків визначилися, що хочуть, аби навчання було дистанційне, а 43% – за очне»,- Василь Білогура, начальник управління освіти Чернігівської міської ради.  

На думку міського голови, окрім наявності укриттів і ремонтів у закладах, на такий результат вплинула і комунікація директорів із батьками.

«В одному колективі директорів одні – за, а інші – проти. А процеси тут не простежиш, у групах спілкуються, а потім нагору видається як думка батьків. Але ж є відсоток, де позиція директора чітка, то 70-80 відсотків із 100 загального штату будуть у місті і будуть проходити очне навчання. А є позиції в окремих школах, де ті самі батьки, з того самого Чернігова, не з Марсу чи Місяця, в них менше 40 відсотків»,- Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

У процесі тривалих дискусій із депутатами було вирішено продовжити роботу над цим питанням. Також на пропозицію депутатів домовилися спрямовувати більше резервних коштів саме на галузь освіти.

«Усе-таки ті резерви, які є та навіть яких немає, вважаючи, що 1 вересня вже близько, і це дуже велике питання щодо укриттів і такого іншого, то аби більше приділяти уваги саме галузі освіти»,- Віктор Бистров, депутат Чернігівської міської ради.

«Зараз ми виконаємо роботи із заміни вікон, із підготовки підвалів і потім вирівняємося щодо освіти та фінансування»,- Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Марина Кирієнко

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button