Суспільство (відео)

Блокбастер на Магістратській: політичні ігри, допити та замінування – хронологія сесії (Відео)

30 березня 9-та година ранку – чергове 30-те засідання Чернігівської міської ради відкладається. Бо за кілька хвилин до початку надійшло повідомлення про замінування будівлі. На місці працюють силовики, які обстежують приміщення. Виконувач обов’язків чернігівського міського голови Олександр Ломако робить заяву.

«Депутат Ірина Должикова була у відпустці у своїх дітей у Варшаві, приїхала потягом о 6:44 до Києва, її шестеро людей зі зброєю зняли з потяга і більше ніж дві години тримали у відділі поліції. Перевіряли начебто документи. Вона виїхала, але дорогою її зупинили на блокпосту та забрали у водія посвідчення водія, і вже пів години перевіряють автомобіль», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

За його словами, ще кілька депутатів, зокрема Руслан Волок, Віталій Гриць, Павло Вовк, Владислав Кухар, були викликані на допит до правоохоронців. Артема Тарасенка та Володимира Коваленка нібито викликали до військкомату. Докладніше про це ми розповідали в минулому сюжеті.

Начальник Чернігівської МВА Дмитро Брижинський вбачає такий вихід із ситуації.

«Мені також стало відомо, що сесія не зібралась з різних причин – деякі депутати перебувають за кордоном, хтось із якимись особистими проблемами не зміг прибути на сесію. В такі моменти є законні підстави і визначений законом механізм вирішення проблемних питань. За поданням міського фінансового органу всі ті питання, які виносили на сесію, можу затвердити я. Тому я пропоную в. о. чернігівського міського голови, депутатському корпусу передбачити це і подати мені на затвердження ці документи, які потрібні для вирішення нагальних проблем для наших людей», — Дмитро Брижинський, начальник Чернігівської МВА.

На Магістратській вирішили все ж таки почекати депутатів.

«Це суперечить законодавству і суперечить вибору людей. Ми, звісно ж, чекаємо депутатів, вони скоро зберуться», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Чекати довелося ні багато ні мало – вісім з половиною годин. Засідання розпочалося о 17:30, на нього зареєструвалися 22 депутати. Це представники «Рідного дому» – 20 депутатів, представниця «Європейської солідарності» Ірина Соломаха та позафракційний Павло Вовк. Проте на прийняття земельних питань кворуму не набралося. Внести зміни та доповнення до Правил благоустрою також не вдалося.

«Можливо, у вас є якісь зауваження, Ірино Григорівно? Немає? Просто потрібен час, аби дорозглянути програму і, можливо, будуть правки. Ставлю на голосування ще раз за основу і в цілому. «За» – 21, не прийнято. Доопрацюємо його», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Не внесли зміни та доповнення до Програми розвитку туризму та промоцій міста Чернігова на 2022 – 2026 роки. Один депутат утримався. Натомість була прийнята нова програма для компенсації комунальних послуг.

«Переходимо до наступного питання про затвердження Програми компенсації комунальних послуг, наданих мешканцям багатоквартирної забудови міста Чернігова, житло яких було пошкоджене внаслідок військової агресії, на 2023 рік. Також дуже важливе питання, це підтримка людей. За основу і в цілому», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Підтримали і Програму шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України, які розташовані на території Чернігова, на 2023 рік у новій редакції та Програму надання одноразової матеріальної допомоги-винагороди мешканцям Чернігова за особистий внесок у відновлення міста-Героя. За фінансування діяльності Чернігівської міської військової адміністрації проголосувати з першого разу також не вдалося.

«Я розумію, що є різні думки з цього питання, але все-таки прошу його підтримати. Це питання №7 про затвердження Програми фінансового забезпечення діяльності Чернігівської міської військової адміністрації на 2023 рік. Шановні депутати, я прошу, давайте повернемося до голосування. Хто не голосував? Може, картка не спрацювала? Ставлю голосування за повернення. Я ж обіцяв, що будемо сприяти, ну, як ми можемо не підтримати? Так, повернулися. Давайте підтримаємо, попри все, що відбувається. Адміністрація створена і людям треба отримувати заробітну плату», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Пізніше на брифінгу це питання чомусь стало сумнівним.

«Ми проголосували за питання фінансування діяльності військової адміністрації, хоча це питання сумнівне, бо, згідно із законодавством, функції, пов’язані з безпекою, обороною, військовою адміністрацією, мають фінансуватися з державного бюджету. І я буду звертатися до уряду з проханням надати місту субвенцію на ці три мільйони», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Як бачимо, політичні пристрасті в Чернігові не вщухають, а навпаки – спалахують яскравим полум’ям. Що буде далі – побачимо. Головне, щоб від подібних деструктивних процесів не страждали чернігівці.

Журналіст: Марина Кирієнко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button