Суспільство (відео)

Через корупцію вугільна мафія постачає сміття замість вугілля школам (Відео)

Освітні заклади Чернігівщини готуються не тільки до 1 вересня, а й до осінньо-зимового періоду. А він уже не за горами. В області активно проводять тендери із закупівлі твердого палива для шкіл. Ціни, як і учасники, постійно змінюються. Найпопулярнішим паливом на Чернігівщині залишається кам’яне вугілля.

У Талалаївці в червні провели тендер на купівлю 270 тонн на 645 тисяч гривень. Найвигідніша пропозиція надійшла від сумнозвісного товариства з обмеженою відповідальністю «Сіверпромбуд», проти якого вже відкрито кілька кримінальних проваджень.

Вартість тонни вугілля в цієї фірми становила 2 390 гривень. У конкурентів були трохи вищі ціни. Однак після поставки першої партії палива в освітян виникли сумніви щодо якості вугілля.

Село Українське Талалаївського району має школу, яку відкрили 2008 року. Тут навчається з півсотні учнів. Взимку школу обігрівають двома твердопаливними котлами. Влітку заготовляють дрова та купують вугілля.

Нещодавно привезли придбані за умовою тендеру 40 тонн. Ідемо разом з кочегаром Олександром Середою подивитися на паливо. Воно лежить у сараї.

«Зараз відкрию побачите. Торік таке привозили. Ось повикидали, дорогу робили», — кочегар.

Досвідчений кочегар скаржиться, що в привезеному паливі надто багато породи та піску, які, звісно ж, не горять. Шматки породи значно важчі за вугілля. Ними добре підсипати дороги, каже Олександр, а не опалювати школу. Вважає, що справжнього вугілля у цій купі не більше 10%.

«Це шо ? Важке. Так Важке. Це порода. А оце вугілля. Воно легеньке. Сміття багато. Ось пісок. Пісок ? Так , а що ? Перед тим добре вугілля було, а це торік і зараз таке привезли. Як горіло ? Повна кочегарка диму була. Кидаєш у котел , а воно димить», — кочегар.

Після розмови з кочегаром Олександром можна зробити певні висновки. Навіть неозброєним оком видно, що освітянам поставили сміття замість вугілля.

Після відвідин школи рушаємо до районного управління освіти. Тут кажуть, що взяли зразки сумнівного палива та направили на експертизу до Чернігова. Її робили в хімічній лабораторії теплоелектроцентралі. Відповідь не забарилася. Результати експертизи вражають і підтверджують побоювання освітян. За основними показниками паливо не відповідає вимогам тендерної документації. У поданих на тендер документах фірма «Сіверпромбуд» заявляла зовсім інші дані. Зольність була майже 10 %, а калорійність 8 300. Натомість висновок лабораторії свідчить про те, що паливо в рази гірше від заявленого. Зольність становить 46 %. Тобто майже половина цього вугілля не горітиме в котлі. І найголовніше – теплота згорання. Експертиза показала лише 3 664 кілокалорії замість заявлених 8 тисяч. Це на рівні сухої деревини. Схожі показники й у паливі для іншої школи.

У районному управлінні освіти кажуть, що купили лише четверту частину із запланованого. І отака оказія. Тепер доведеться розірвати договір і проводити новий тендер. Не очікували на такий обман.

«Будемо радитися з юристами. Основна мета для нас возити якісне вугілля, аби у школах було тепло, щоб навчальний процес проходив у нормальних умовах», — , начальник управління освіти Талалаївської райдержадміністрації Оксана Плюта

Узагалі під час тендерних процедур відбуваються дивні речі. Вугілля продають за нереально низькими цінами. Та ще й зовсім не для спалювання в котлах. Марка ГЖ (газовий жирний), яку поставили школам Талалаївського району вперемішку з породою, використовують у чорній металургії для виробництва сталі та чавуну. Учасники тендерів підтверджують, що в області діє злочинне угрупування, що збагачується на мільйони гривень за рахунок обману. Дійшло до того, що вугілля продають дешевше ніж дрова – по 1300 гривень. При тому, що відпускна ціна на Донеччині чи Дніпропетровщині вже сягає 3 тисяч.

«В області хтось посприяв завезенню марки ГШ. Її використовують на металургійних комбінатах. Вугілля за заниженими цінами – це сміття. Хороше вугілля коштує від 2 тисяч в залежності від зольності»,учасник тендерів.

Підприємці звертаються до керівництва області та правоохоронних органів із проханням негайно втрутитися в ситуацію і вдатися до жорстких дій. Чернігівщина зазнає колосальних збитків від діяльності горе-бізнесменів.

Ще статті по темі

Один коментар

  1. Кто крышует этих мошейников из Северпромбуда? По ходу кто-то из столицы или из наших ментов… Они же известные угольные аферисты! Давно пора прикрыть эту лавочку! Это же все-таки дети… Как можно на них наживаться?? Это низко.

Back to top button