Суспільство (відео)

Чернігів попередив світ про загрозу торгівлі людьми (Відео)

Мирна хода завдовжки кількасот метрів: так чернігівці хочуть сказати, що вони на одній хвилі з усією Україною та Європою, яка 18 жовтня відзначає День боротьби з торгівлею людьми.

«Ми йдемо колоною проти торгівлі людьми і хочемо показати, щоб кожна людина була обачна і не боялася сказати, якщо з нею щось станеться», — розповідає Катерина Козлова – студентка НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т. Шевченка.

Проблема торгівлі людьми та сексуального рабства з кожним днем загострюється. Нині на Чернігівщині 36 осіб мають статус постраждалих. Із 1991 року понад 230 тисяч українців опинилися в рабстві і ця статистика навіть не точна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція Чернігівщини перекрила канал відправки українок в сексуальне рабство за кордон

«З кожним роком стається дедалі більше випадків, коли люди потрапляють у ситуацію з торгівлею людьми, і є така статистика, що один відсоток з усіх постраждалих тільки важливо врятувати… Усі решта, на жаль… Є багато проблем з цим і врятувати не вдається», — відзначає Наталія Кулікова – представник Чернігівського комітету прав людини.

«Взагалі це така ситуація, про яку має знати та яку повинна розуміти кожна молода людина, особливо дівчата, особливо в нашій складній соціально-економічній ситуації, де всі намагаються заробити, працевлаштуватись», — наголошує Оксана Михайленко – доцент кафедри НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т. Шевченка.

«Хода за свободу» – таку назву мала мирна акція проти торгівлі людьми. У Чернігові її основними учасниками стали учні та студенти. Їх запросили не випадково, адже, згідно зі статистикою, саме молодь у пошуках кращого життя найчастіше стає жертвами сексуального та трудового рабства.

«Я вважаю, що це одна з глобальних проблем. Що це щонайменше неправильно, це дико і некоректно до людей, було б дуже гарно, якби це припинилося», — говорить Антон Татарчук – студент  ЧНТУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На кордоні затримали підозрювану в торгівлі людьми

«Протидія торгівлі людьми є дуже важливою, бо зараз багато українців виїджають за кордон, вони повинні знати свої права та обов’язки, це є дуже важливим у наш час», — зауважує Сніжана Купець – студентка НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т. Шевченка.

«Наші студенти і викладачі сам виявили бажання, вони взяли участь у цьому усвідомлено, наші студенти саме вивчають це, і всі компетенції, які вони отримують під час навчання, спрямовані перш за все на те, щоб дати людині свободу», — розповідає Катерина Кальницька – завкафедри ЧНТУ.

Цьогоріч до мирної акції доєдналися понад 400 міст світу. В Україні це всі обласні центри. Головна мета «Ходи за свободу» – проінформувати населення про проблему торгівлі людьми, а також пояснити наслідки нелегального працевлашування за кордоном. До речі, у світі в рабство вже потрапили понад 12 мільйонів людей.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button