Суспільство (відео)

Блокпост на кладовищі та тяжкі поранення, що не зламали дух: фронтові будні чернігівських добровольців (Відео)

Доброволець Олександр Тарнавський із перших днів захищав Україну на сході. Каже, що ані він, ані його друзі жодної хвилини не вагалися.

«Визначились із підрозділами – це були «Азов» і батальйон «Чернігів». Більшість пішла спочатку в батальйон «Чернігів» у 2014-му. А пізніше ми перейшли у «Азов» в 2015-му. Ми знали, куди їдемо, були до цього готові. Ми рвалися потрапити саме на бої, а не перебувати на базі, жодного страху не було»,- Олександр Тарнавський, доброволець, учасник бойових дій на сході.

За 4 роки Олександру Тарнавському довелося побувати в багатьох гарячих точках. Зокрема Лисичанську, Сєвєродонецьку, Сватовому.

«Спершу ми жили в районі Кремінної. Це був блокпост на кладовищі, ми жили просто біля могил, а потім 2015–2016 роки – це Широкине. І в 2017-му – Авдіївка. Коли ти на нулі і коли ти бачиш людей під обстрілами, як кожен себе проявляє. Для мене Широкине і Авдіївка – це найбільш такі викарбувальні моменти, тому що ти бачиш поведінку людей, хто як себе проявляє»,- Олександр Тарнавський, доброволець, учасник бойових дій на сході.

Чоловік згадує, як важко було боротися з ворогом у перші роки україно-російського протистояння. Адже військові не мали належного матеріального забезпечення.

«Нам привозили як одяг, так і якісь продукти харчування, сухпаї нормальні, спорядження. Це все трималося на волонтерах, на друзях, знайомих. Я вчився до війни на істфаку, я пам´ятаю, як там хлопці зібрали якусь суму коштів, щоб нас екіпірувати. Але це все вже було у 2015 році, тому я не брав цих коштів, а попросив, щоб їх відправили пораненим»,- Олександр Тарнавський, доброволець, учасник бойових дій на сході.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президент відзначив чернігівського добровольця

Олександр Тарнавський згадав і кілька історій про своїх друзів, які подолали чимало перепон, аби потрапити на фронт. Він розповів, як 16-річному хлопцю, яки не міг іти воювати через юний вік, довелося вдаватися до хитрощів.

«У липні 2014 року він обдурив «Шахтарськ», що йому 18 років. Він ніде не був оформлений, ні в МВС, ніде. У нього не було навіть автомата. Він пройшов Іловайськ, Мар´їнку суто з одним гранатометом. А пізніше, в 2015 році йому виповнилося 17 років і він дуже добре себе показав у Широкинській операції. Він досі служить у Нацгвардії. Сьомий рік»,- Олександр Тарнавський, доброволець, учасник бойових дій на сході.

Ще один представник чернігівського фанатського руху Євген Томачевський вирушив на війну у 18 років. У складі батальйону «Чернігів» пройшов Луганську область. Потім воював у складі розвідки «Азова» й отримав тяжке кулеметне поранення.

«Влучили в нього три кулі. Одна пробила наскрізь живіт, внаслідок чого він втратив селезінку, частину шлунка та нирку. Але коли він був поранений, то перебував десь за кілометр від позицій, до яких треба було дійти, і він, втративши майже літр крові, сам пройшов цей кілометр. Попри те, що має інвалідність, він активно займається спортом, живе більш активно, ніж більшість здорових людей»,- Олександр Тарнавський, доброволець, учасник бойових дій на сході.

Олександр Тарнавський каже, що ворог, проти якого йшли боротися українські добровольці, є й у мирному житті. Тому свою справу вони продовжують і зараз.

«Якщо ми називаємося добровольцями, то маємо продовжувати те, що почали. Не тільки зі зброєю в руках, а й тут так само відстоювати суверенітет, свої права. Тому що і на війну, і на Майдан ми їхали за свою гідність, що ми – українці. Ми заслуговуємо бути справжньою нацією, а не якимись терпілами, яких весь час або влада, або зовнішні чинники нахиляють. І тому всі хлопці, які пройшли війну, мають тут об´єднуватися та відстоювати свої права»,- Олександр Тарнавський, доброволець, учасник бойових дій на сході.

Доброволець вважає неприпустимим те, що й зараз на мирній території Україні є прояви сепаратизму. Зокрема діяльність проросійських партій.

«То нам потрібна російська вакцина, то потрібно закінчити війну будь-якою ціною. Починається розхитування. Повертаються політики, які втекли в 2014 році. Але от в останній місяць покращилися тенденції. РНБО почала захищати суверенітет. Зараз на розгляді є закон про колаборантів, який допоможе боротися з внутрішніми ворогами»,- Олександр Тарнавський, доброволець, учасник бойових дій на сході.

Олександр Тарнавський каже, що участь у бойових діях перевернула його життя та змусила по-іншому цінувати дружбу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button