Суспільство (відео)

Чернігів відвідала делегація з німецького міста Меммінген (Відео)

У Чернігові підсилюють імідж професійно-технічної освіти. Так, сьогодні, 4 жовтня, в Чернігівському професійному ліцеї залізничного транспорту було відкрито новенький Регіональний навчально-практичний центр електромонтажних технологій та відновлюваної енергетики, що дасть можливість навчати по-новому.

«Це зміна уявлення та ставлення до професійно-технічної освіти загалом. Тому що учні, батьки не схильні вступати до професійно-технічних закладів. Вони вважають, що сюди вступають лише учні з поганими оцінками. Але це не так. Це престиж, тому що найпотужніші роботодавці і нашої країни, і всього світу загалом дуже потребують кваліфікованих працівників»,- Олег Галепа, заступник директора з навчально-виробничої роботи Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту.

До ліцею завітала делегація з німецького міста Меммінген. Колеги наших освітян із Німеччини, які сприяли створенню потужної технічної бази центру, розповіли, що в розвинених країнах світу робітничі професії – на вагу золота.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уночі на Чернігівщині очікуються заморозки

«Профтехосвіта завжди була затребувана в Німеччині. І завжди є попит на ці професії. Ми намагаємося мотивувати учнів, щоб вони вивчали ці професії і в подальшому могли працювати на підприємствах із машинами, з технікою»,- Сандра Концельман, директор професійно-технічної школи м. Меммінген.

Підвищення рівня навчання та навчальної бази залізничного ліцею з допомогою німецьких колег відбувається вже давно. Перші кроки саме в цьому проєкті були зроблені приблизно три роки тому.

«Перші кроки до зміни освітнього простору почалися ще в 2018 році. Була організована зустріч з аугсбурзьким керівником компанії «Сіменс». Завдяки такій зустрічі ми домовилися, що німецька компанія «Сіменс» постачатиме нам обладнання, щоб ми облаштували нові робочі місця»,- Максим Поджарий, директор Чернігівського професійного ліцею залізничного транспорту.

Співпраця ж української та німецької сторони загалом, за різними напрямками триває вже не одне десятиліття.

«Меммінген уже більше як 30 років співпрацює з Черніговом. Ми намагаємося всіляко допомагати. Вчителі раз на рік приїжджають на навчання до Німеччини. Ми показуємо, як проходить процес у нас, і ваші викладачі можуть потім впровадити ці знання в системі освіти»,- Крістіан Вексель, керівник партнерської організації м. Меммінген.

Окрім допомоги колег із Меммінгена, проєкт створення сучасного навчально-практичного центру був реалізований за допомоги державного та місцевого співфінансування, також були залучені власні кошти закладу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Олег Дешура

Оператор Роман Лазун

Ще статті по темі

Back to top button