Суспільство (відео)

Чернігівець зняв ролик про приховані факти Другої світової війни (Відео)

Чернігівський історик Анатолій Ярошенко періодично знімає відео про історичну минувшину рідного міста. Цього разу – про Другу світову війну і Чернігів.

Зокрема у відео йдеться про те, що перед початком тієї страшної війни Чернігів мав зовсім інший вигляд. Інакшим був і Вал, в інших місцях також розташовувалися парки та сквери.

Кардинальні зміни відбулися в 1941 році. Зокрема першим був розбомблений залізничний вокзал, потім майже все було знищено в центрі міста.

Німці майже без зусиль взяли Чернігів, щоправда, місто було палаючим. Так було вчинено радянською стороною в рамках операції «Випалена земля».

Нова влада встановила новий жорсткий режим, змінено було навіть назви вулиць. Щоправда, була й особливість: праця людей завжди оплачувалася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російського царя Миколу ІІ виховував педагог із Чернігівщини

Найбільшою загрозою тоді вважали мародерів. Деяких із них навіть привселюдно вішали в центрі міста. Так було з вересня 1941 року по вересень 1943-го.

Під час звільнення Чернігів нещадно руйнувався. І перше, що зробила радянська влада, відновивши свою владу в Чернігові: призвала до війська всіх молодих людей, які могли тримати зброю. 80% із них загинули під час форсування Дніпра.

Цікавим фактом є те, що невдовзі після відновлення в Чернігові радянської влади була зруйнована П’ятницька церква.

Відбудовувати місто почали в післявоєнний час. Причому дуже багато важкої роботи лягло саме на жіночі плечі.

Докладніше – у відео Анатолія Ярошенка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button