Суспільство (відео)

Чернігівщина вимирає: медичний «консиліум» ставив прогнози охороні здоров’я (Відео)

Медики Чернігівщини провели підсумкову колегію за 2016 рік та поділилися планами на сьогодення і майбутнє. В озвученої статистики області перспективи аж ніяк не оптимістичні.

«Демографічна ситуація неухильно йде на зменшення. І зараз чисельність населення становить 1 мільйон 36 тисяч мешканців», — начальник Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА Петро Гармаш.

Порівняно з 15-м роком, у 2016-му на 3 % зросла захворюваність, на 600 дітей менше народилося, смертність залишилась приблизно на тому ж рівні. Попри це, кваліфікованих кадрів катастрофічно не вистачає, інтерни тікають із глибинки області, а до цього ще й заробітну плату зрівняли – що в санітара, що в лікаря. Загалом статистика і проблеми на колегії аж зашкалювали.

«Ми маємо високі рівні захворюваності, запізні виявлення тяжких хвороб і ускладнення хронічних захворювань, підвищення рівня інвалідності, це викликає потребу в дорогому спеціалізованому лікуванні», — заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова.

Вихід із цієї складної ситуації чиновники вбачають у медичній реформі, яка вже стартувала. 2017-й стане роком найвагоміших реформаторських кроків. Мінятимуть первинну ланку, приводитимуть до ладу фонд ліжко-місць, створюватимуть госпітальні округи та єдину диспетчерську службу.

По-своєму високо оцінила медична спільнота області кадри профільного міністерства, що є ініціаторами змін.

«Ясно, що наші міністри дуже розумні, я їх надзвичайно поважаю за їхню геніальність, але їм треба допомагати, вони, очевидно, реалій усіх не знають, таке враження», — головний лікар Ніжинської ЦРЛ Юрій Солодько.

Зокрема лікарі обурювались ініціативі згори стосовно того, що всім медикам-пенсіонерам, а їх близько 26 %, доведеться вибирати між пенсією та заробітною платою. Це, за словами лікарів, може стати колапсом медичної галузі.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button