Суспільство (відео)

Чернігівщина з бюджетом 2022: що робитимуть з галузями, які недофінансували (Відео)

Чернігівщина отримала головний кошторис року. За нього проголосували депутати обласної ради під час чергової сесії. Він викликав неабиякі суперечки серед депутатів, адже частина галузей недофінансовані.

«На сьогоднішній день критичним питанням є фінансування медичних закладів у сфері надання комунальних послуг. Це витікає з того, що зараз ціна на газ значно зросла. Також не вистачає коштів і на заклади освіти. Але в процесі виконання бюджету ми будемо дивитися, як виконати всі показники, які закладені зараз в обласному бюджеті»,- Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш Край»).

Врешті на сесії виділили додаткові кошти на комунальні послуги для  медичних закладів області.

«Пропонується збільшити доходи на ці 102 млн і передбачити кошти для багатопрофільної стаціонарної медичної допомоги на 44 478, 9, спеціалізованої стаціонарної медичної допомоги – 55 038, екстрена та швидка допомога – 3591,9, стоматологічна допомога – 1 120, 400 млн»,- Валерій Дудко, директор департаменту фінансів Чернігівської ОДА.

Також заклали додаткові кошти для підприємства «Ліки Чернігівщини».

«Була пропозиція, щодо збільшення видатків бюджету розвитку на створення статутного фонду підприємства «Ліки Чернігівщини». 10 мільйонів ми ставимо на це поповнення первинне і потім будемо розглядати це питання за рахунок залишків бюджету розвитку, які ми очікуємо на 1 січня і поки не володіємо юридично цією ситуацією»,- Валерій Дудко, директор департаменту фінансів Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чернігівська область з бюджетом 2022

Бюджет області на 2022 рік депутати підтримали одноголосно.

На цьому засіданні сесії був присутній народний депутат України Борис Приходько. Він зазначив, що вперше на Чернігівщині приймається бюджет з середньостроковою фінансовою перспективою.

«Я вважаю, що кожен депутат, який представляє чернігівський регіон, він повинен бути на обласній сесії, а особливо, коли приймається фінансовий документ року. Приймається бюджет наступного, 2022 року. однак є перспективний план середньострокового фінансового планування, тобто на три роки ми розраховуємо бюджет, який буде у 2022, 2023 і 2024 роках»,- Борис Приходько, народний депутат України.

Це дасть змогу місцевим радам та підприємствам планувати свою роботу на наступні роки.

«Бюджет – це чітке розуміння для всіх керівників області, яка буде дохідна частина, які будуть видатки, наскільки вони будуть корелюватися, збільшуватися за три роки. Якщо ви маєте перспективу на три роки, то ви маєте розуміння, як ми будемо жити найближчі три роки. ми приймаємо кожного року бюджет, але ми маємо розуміння, що буде протягом найближчих трьох років»,- Борис Приходько, народний депутат України.

Говорили і про ліси. Зокрема знову порушили питання передачі їх у користування громадам. До того ж фракція «Наш край» запропонувала проводити продаж деревини через систему електронних торгів ProZorro. Однак цю пропозицію більшість не підтримала.

Так само не підтримали і проект рішення, що стосується проведення аукціонів з реалізації деревини райагролісгоспами. Хоча прийняття такого рішення могло б збільшити надходження до обласного бюджету приблизно на 200 млн щорічно. Зросли б надходження і в бюджети громад.

«Ця норма була закладена протягом декількох років, але відповідні партії,  а саме «Радикальна партія», «Слуга народу», «Рідний дім», «ОПЗЖ» на липневій сесії відмінили це питання.  Тому ми внесли проект рішення, щоб повернути можливість для громад отримати кошти з продажу та реалізації лісів. Цим же самим рішенням ми пропонуємо, щоб і обласний бюджет отримав 25% від прибутку райагролісгоспів. На сьогоднішній день обласний бюджет жодної копійки не отримує з прибутків райагроласгоспів»,- Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш Край»).

Окрім цього під час сесії затвердили програму економічного і соціального розвитку області та розглянули низку інших важливих питань.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button