Суспільство (відео)

Чернігівська Атлантида: озеро для неймовірного відпочинку, що приховує в собі підводні таємниці (Відео)

Головні переваги цього пляжу – це відсутність течії, чиста і тепла вода. Штучне озеро «Земснаряд» має своїх фанатів, які не проміняють його на жодні інфраструктурні принади.

«Я виріс тут, на цьому озері. В мене дача на другому березі. Мені тут подобається чиста вода. Течії немає. Гарно, затишно. Можна відпочити та рибку половити. Все для себе». 

«Дуже хороша вода. Чиста, прозора. Дуже хороша. Тут значно краще. Тут чистіша».

«Тут тепла вода і чиста. І тут можна купатися, тут завжди сонце буде світити. Мені подобається що тут багато риб, і ще тепла вода також».

«Прекрасна водичка. Нам подобається тут».

«Вода дуже чиста. Коли немає людей, вода така чиста, що можна рибу бачити».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перед початком купального сезону водолази перевіряють дно річки на міському пляжі “Золотий берег” (Фото)

«Я взагалі приїхав із Харкова. Мені однаково де плавати, головне – щоб вода чиста була. Сьогодні хороша. Прекрасна. – Чиста? – Чиста».

Шанувальники цього озера, звісно ж, знають історію створення «Земснаряду». Водночас повідомляють і дуже цікаві факти, які приховує в собі штучно створене дно.

«Це штучне озеро, воно було створено, може, 30 років тому. Тут був піщаний кар’єр, добували пісок. У центрі озера глибина до 18 метрів. Далі йде канал вужчий, ширина в ньому невелика і глибина невелика. Там навіть є невеликі острівці», — Анатолій Думп, рятувальник.

«Раніше тут поле було. Тут повністю був луг. І потім, наскільки я знаю, рили кар’єр, хотіли щось побудувати. Оскільки тут підводні води були, то з’явилося озеро. З розповідей, тут багато техніки стоїть на дні», — Нікіта, відпочиває на «Земснаряді».

«Звідси пісок вибирали для будівництва, наскільки я знаю», — Андрій, відпочиває на «Земснаряді».

«Земснаряд» має свою багату і флору, і фауну.

«Риби багато. Є раки. Є черепахи. Це означає, що вода достатньо хороша. Навіть бачив тут такого звірка, ондатру, мабуть», — Анатолій Думп, рятувальник.

Це може підтверджувати якість води, яку регулярно перевіряють відповідні державні органи.

«Тут, наприклад, санепідемстанція бере щорічно проби води. В кінці сезону, якщо літо спекотне, то є відхилення. Наприклад, кишкова паличка. А так дуже навіть хороша вода», — Анатолій Думп, рятувальник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові перевірили якість води на міських пляжах

Тихі води «Земснаряду» особливо підходять для прогулянок на водному велосипеді.

«Це просто насолода. Катаєшся. Скажімо так, той же велосипед, але без коліс», — Нікіта, відпочиває на «Земснаряді».

Наразі сезон на «Земснаряді» в розпалі. Тому рятувальникам вистачало і вистачає роботи.

«У спекотні дні, коли тут було багато людей, кожен день звертались із порізами, з саднами, тобто перев’язати, надати першу медичну допомогу. Потім дуже часто люди запливають на ту сторону, звісно, на наші попередження ніхто не звертає уваги, і доводиться страхувати людей, тому що деякі вибиваються з сил і не можуть доплисти», — Анатолій Думп, рятувальник.

На щастя, цього сезону на самому пляжі трагічних випадків не було, а от необладнані місцини навколо озера вже забрали першу жертву водного відпочинку.

«У цьому сезоні був потопельник, але там далі, і десь о десятій вечора», — Анатолій Думп, рятувальник.

Загалом відпочивальники, розхвалюючи воду, скаржаться на облаштування пляжу. Особливо докучає сміття в зеленій зоні та брак піску. У зв’язку з цим маємо навіть «офіційне» звернення до міської влади.

«Привезіть пісок. Привезіть нам пісок».

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button