Суспільство (відео)

Розруха в центрі міста: коли приберуть комуністичні розвалини в парку (Відео)

Уже минуло більше 5 років, як активісти Євромайдану звалили пам’ятник Леніну в центрі Чернігова, залишивши лише постамент. Далі велися тривалі суперечки щодо вартості його демонтажу. Так, завдяки тиску громадськості на владу ціна робіт впала з одного мільйона 300 тисяч гривень до 198 тисяч. І от на початку 2018 року пам’ятник комунізму знищили вщент. Відтоді на його місці – яма. Чернігівці від таких видів у центрі міста не в захваті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знищили останній на Чернігівщині пам’ятник Леніну

«Я проти того, що все розвалюють, спершу треба було продумати, що поставить на місце того, що розвалюють. Принаймні можна було постамент використати для будь-яких наступних памятників».

«Князю Володимиру поставте і не буде більше питань щодо знесення щороку нових пам’ятників».

«Щось історичне, характерне для Чернігівщини. Ну, князя, можна святих. Така моя думка».

«Щось красиве, але не Леніна, звісно. Фонтан, клумби, щось радісне. Але не пам’ятник комусь, нехай навіть історичній постаті. Не хочеться».

«Хочемо, щоб було облаштовано. Щоб або майданчик зробили, або газончик, або клумбочку. А не так, щоб яма була».

Навесні з’являлася інформація, що на місці пам’ятника таки облаштують клумбу. Та цього не сталося. В управлінні житлово-комунального господарства розповіли, що проєктної документації на будь-які роботи тут не замовляли.

«Бюджету немає, проєкту в мене немає. Які там конкурси відбувалися, я не в курсі. Мені міський голова, депутатський корпус жодних завдань щодо цього об’єкта не ставили», — Ярослав Куц, начальник управління ЖКГ ЧМР.

Аби заповнити пустоту, в Чернігові проводили кілька конкурсів на кращу ідею меморіалу загиблим в АТО та Небесній сотні. Але з переможцем так і не визначилися. Тому наразі питання зависло в повітрі.

«Я думаю, що наступного року ми будемо брати участь щодо закінчення цієї ділянки, цієї площі. Можливо, там зявляться монументи, але не такі громіздкі, як зазначалося в пропозиціях, коли оголошували конкурси», — Сергій Калюжний, начальник управління архітектури та містобудування ЧМР.

В управлінні архітектури та містобудування наголошують на необхідності реконструкції алеї. Тут кажуть, що зрушення в цьому питанні, скоріше за все, з’являться ближче до нового року.

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button