Суспільство (відео)

Чернігівська кондитер стала золотим призером міжнародного конкурсу: як «Старий маяк» із пряників вразив закордонних поціновувачів (Відео)

Чернігівська кондитер Олена Зіберт стала переможницею міжнародного конкурсу «Cake International» у категорії «3D-пряник». Він проходить двічі на рік у Лондоні та в Бірмінґемі. Цього разу участь у конкурсі брали представники 59 країн – це майже 600 осіб.

«Із Чернігова було два «золота». У мене та в Ірис Новакової. І найдивовижніше, що ці два золота були в «3D-пряниках». Ми не знайомі, але тим більше дивовижно, що з двох золотих нагород дві – з Чернігова», — Олена Зіберт, кондитер.

Для участі в конкурсі пані Олена створила «Старий маяк». Спершу планувала зробити будинок родини Візлі – персонажів із Гаррі Поттера, оскільки він має багато елементів і надбудов, а сама тема близька англійцям. Однак кондитер відмовилася від цієї ідеї, адже вона могла бути вже не новою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як стати кондитером: історія чернігівки, яка створила «бізнес» на власній кухні (Відео)

«І я придумала, що візьмуся за іншу роботу. Маяк складний, бо циліндричний. Маяк складається з 9 деталей. Але сам маяк – це надто просто, тому я вирішила, що він поєднуватиметься з будиночком. І от із родини Візлі я придумала, що в доглядача маяка багато дітей, і почала добудовувати приміщення, обіграла цю тему», — Олена Зіберт, кондитер.

Задля конкурсу пані Олена вирішила навіть відмовитися від звичних для її робіт мармеладних вікон.

«У них була вимога, що переважати повинні пряники. А оскільки в мене ще глазур, то за декорованих матеріалів було б дуже багато. Роботу могли б дискваліфікувати», — Олена Зіберт, кондитер.

Сам конкурс уже другий рік поспіль проходив онлайн через пандемію. Жінка каже, що його правила досить жорсткі. На конкурс приймали тільки унікальні авторські роботи, вони не мали десь публікуватися раніше. У категорії «3D-пряник» вимагали ще й креслення. Були чітко визначені критерії до декору. Звертали увагу навіть на кількість надісланих фото.

«З України було 9 учасників. І уявіть, що двох учасників дискваліфікували. Один просто забув одну фотографію. Їй здалося, що вона всі вислала. Ще в однієї людини були трохи потертості або знята стрічка, що приховує дроти, і судді збільшили фото, сказали, що неїстівний матеріал, і дискваліфікували», — Олена Зіберт, кондитер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині кондитерка для ярмарку спекла півтораметровий коровай

Загалом пані Олена робить будиночки з пряників уже 4 роки.

«Якщо нормальні кондитери починають займатися пряниками, а потім приходять до будиночків, то я ненормальний кондитер, бо мені пряники не подобалися. Я просто закохалася в будиночки. Це, звісно, невигідно, бо ти нічого не вмієш. Тому перші будиночки були страшненькі, тоді вони мені подобалися. У мене цих будиночків наїлася родина, родичі, друзі, поки я не почала робити нормально», — Олена Зіберт, кондитер.

Особливістю будиночків Олени Зіберт є те, що в них майже завжди горить світло. Для цього вікна зазвичай роблять карамельними, але діти кондитерки зазначили, що пряник і карамель погано поєднуються.

Тому вікна стали мармеладними.

«Після цього я прийшла до мармеладних вікон. Ми спершу вирізаємо пряничну деталь, потім її випікаємо, заливаємо мармеладні вікна, стіни – глазур’ю та робимо віконниці. Коли все висихає, будиночок склеюємо. І робимо, щоб дах відкривався, ставимо туди світлодіод або ліхтарик», — Олена Зіберт, кондитер.

Усі будиночки Олени Зіберт мають унікальний дизайн. Вона не копіює ідей інших, однак охоче ділиться своїми за умови, що її авторські права збережуться. Свої роботи вона виставляє на власній сторінці в Інстаграм, яку кондитерка розвиває сама. Вже має понад сім із половиною тисяч підписників.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button