Суспільство (відео)

Як стати кондитером: історія чернігівки, яка створила «бізнес» на власній кухні (Відео)

«Робимо крем для меренгового рулету. Сир маскарпоне і вершки 33%».

Надія Войдюк-Василюк – у процесі створення зимового десерту. Жінка – кондитер. Свою майстерню вона облаштувала вдома і вже півтора року займається виготовленням солодких смаколиків. Каже, аби створити на власній кухні майстерню, насамперед потрібні бажання та любов до справи.

«Якщо ти любиш свою справу, то, в принципі, можна починати все на зовсім простій кухні – з ручним міксером, на звичайній плиті, у звичайній духовці газовій», — Надія Войдюк-Василюк, кондитер.

Коли вже пані Надія почала працювати більш професійно, то зрозуміла, що їй потрібне краще обладнання. Придбали потужну кухонну машину та електродуховку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пряниковий арт: чернігівські музейники організували кондитерську майстерню для школярів

«Електродуховка дає більше можливостей. Якщо в газовій духовці я могла пекти бісквіти, то в електродуховці я можу спекти меренговий рулет. У газовій духовці цього не вийде, бо там перепади температури – і він або буде сирий, або згорить», — Надія Войдюк-Василюк, кондитер.

Щоб створювати красиві торти, жінка придбала спеціальну струну для розрізання коржів. Вона дає змогу виміряти товщину коржів у сантиметрах, що пришвидшує роботу. Раніше для цього доводилося застосовувати нитку та лінійку.

«Випікається корж на 6 см, його треба розрізати на 3 частини, по 2 см. Лінійкою виміряєш, ножиком намічаєш, а потім ниточкою перерізаєш», — Надія Войдюк-Василюк, кондитер.

Перший свій торт пані Надія створила 10 років тому. Його вона приготувала на день народження сина, адже не хотіла ставити на стіл магазинну випічку. Це був класичний бісквіт із консервованими персиками. Щодо смаколиків на замовлення, то все починалося з натурального домашнього зефіру. Згодом жінка взялася виготовляти пряники, торти, тістечка та інші десерти. Зараз у її асортименті – вісім різновидів кондитерських виробів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині кондитерка для ярмарку спекла півтораметровий коровай

«Я думала, що, крім зефіру, я більше нічого не робитиму, допоки син старший не попросив торт на подарунок своїй дівчині. Я не хотіла спочатку. Але торт сподобався і сподобалося мені його робити. І якось так зачепився торт за торт», — Надія Войдюк-Василюк, кондитер.

Пані Надія каже, що готувати любила завжди, але рідко робила десерти. Втім, опанувати кондитерську справу їй допоміг інтернет і столичні курси. Однак із онлайн-уроками треба бути обачними. Адже були і неприємні моменти.

«Була мастика, яка була модна, її всі хвалили, треба було швидко її зробити. Із цукрової пудри вона робилася. Я зіпсувала трилітрову банку цукрової пудри, а в мене нічого не вийшло. Це був мій провал року», — Надія Войдюк-Василюк, кондитер.

Зараз кондитер уже добре знає, що з чим поєднується. Нові рецепти робить на пробу, а вже потім корегує їх. Перші дегустатори та критики – це чоловік і діти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Bakery_ok»: як безсонні ночі стали початком улюбленої справи Ольги Кривенко (Фото)

«Пряники, тортики, зефір. Я чекаю, поки мама приготує, а потім пробую. Мама смачно готує, я теж хочу навчитися так само смачно творити, як і вона», — Роман, син.

Свої смаколики пані Надія продає через інтернет. Вона створила власну сторінку в соцмережах та опанувала онлайн-маркетинг без сторонньої допомоги. Ділиться одним з основних правил.

«Перш ніж виставляти в інтернет, треба довести свою найсмачнішу продукцію до ідеального вигляду. Тому що інстаграм любить картинку. І людина по той бік екрана не може ж спробувати, треба привернути її погляд», — Надія Войдюк-Василюк, кондитер.

Раніше вона мала ще й свій блог на ютубі, але зараз уже його не веде. У майбутньому пані Надія планує розширювати свої кулінарні вміння та навчитися готувати нові десерти. Вже розробила технологію для виготовлення нових тістечок.

Журналіст – Ольга Лазун

Оператор – Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button