Суспільство (відео)

Чернігівська молодь заколядувала у бібліотеці (Відео)

«Була така богиня сонця, її звали Коляда, вона кожного року вмирала і знову народжувалася, відроджувалася, наче птах Фенікс».

Справжню подорож до історичних витоків колядок і щедрівок чернігівській молоді влаштували в обласній бібліотеці для юнацтва. Бібліотекарі розповідали цікаві факти про походження обрядових пісень, наприклад, чому символом колядок є зірка, а в щедрівках до господарів осель прилітають ластівки.

«В українців колись давно Новий рік був навесні, коли просиналася природа, народжувалися ягнятка та поверталися ластівки. Цей звичай залишився у щедрівочках до цієї пори», — розповідає бібліотекар Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва Оксана Гасанова.

Діти зізнаються: відтепер давно відомі тексти колядок і щедрівок розкрились для них по-новому.

«Я не знав, що треба колядувати, коли перша зірка на небі з’явиться», — говорить учасник дитячого театру пісні «Забава», м. Чернігів Данило Буряк.

«Було цікаво, що Новий рік навесні відзначався», — зазначає учасниця дитячого театру пісні «Забава», м. Чернігів Ірина Харчук.

Спілкування відбувалося в рамках нового мистецького проекту бібліотеки – «Арт-зустрічі». На меті – збирати в стінах книгосховища талановиту молодь Чернігівщини. Діти з пісенного колективу «Забава» не тільки отримували інформацію, а й самі подарували присутнім святковий настрій.

«Бібліотека відкриває майданчик. Це наша перша зустріч. Ми запросили до свят, щоб нам заколядували. Ми запрошуємо всі колективи приходити до бібліотеки, щоб продемонструвати свої таланти. Усі охочі можуть показати свій талант, і всі зацікавлені можуть прийти і подивитися, щоб знати, які талановиті люди живуть на Чернігівщині», — говорить заступник директора Чернігівської обласної бібліотеки для юнацтва Ольга Костенко.

Колядникам, як і годиться, господарі бібліотеки віддячили смаколиками. Подібні творчі зустрічі планують проводити щомісяця.

Журналіст: Аліна Клименко

Оператор: Сергій Бутько

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button