Суспільство (відео)

Чернігівські енергетики відзначили професійне свято (Відео)

Цьогоріч День енергетика «Чернігівобленерго» відзначило непересічно, презентувавши 22 грудня книгу в Технологічному університеті, адже саме тут навчаються майбутні спеціалісти цієї галузі. На 140 сторінках видання – історія енергетичної галузі області, її сьогодення та плани на майбутнє до 2035 року.

«Ми написали, що хочемо вийти з  класу 6/10 кВольт, аби зменшити втрати енергетичні, сподіваюсь, уже наступного року ми отримаємо стимулюючий тариф на розвиток електроенергетики нашого краю», — голова правління ПАТ «Чернігівобленерго» Володимир Ткач.

Цьогоріч у нове обладнання компанія вклала 70 мільйонів гривень, наступного ж року цей показник може бути у 10 разів більший, якщо держава залишатиме обленерго більший відсоток від зароблених коштів. Стимулюючий тариф допоможе швидше оновити застаріле та зношене обладнання та лінії електромереж, а на це необхідні величезні кошти – 50 мільярдів гривень.

«У нас залишається всього 6%, на зарплати, технологічне обладнання, від суми, яку ми збираємо з споживачів, у Європі це 20 %, на них ми і розраховуємо, що держава до нас повернеться обличчям – і ці всі гроші залишатимуться в області. Це 700 мільйонів на рік», — голова правління ПАТ «Чернігівобленерго» Володимир Ткач.

Під час презентації книги голова «Чернігівобленерго» та ректор університету також підписали дОговір, за яким студенти вишу проходитимуть практику на об’єктах енергокомпанії.

«Дуже надійний, професійний партнер, який підтримує розвиток університету», — ректор Технологічного університету Сергій Шкарлет.

Студенти університету таким привілеям зраділи, адже для них це можливість заявити про себе.

«Я ще змалечку був на підстанціях, батько мене водив , планую працювати в цій галузі, велика заробітна плата, мені цікаво. Може, на генеруючих станціях буду працювати, може, буду обслуговувати лінії електропередач», — студент 2 курсу факультету електронних та інформаційних технологій Олександр.

Книгу про енергетику Чернігівщини зможуть почитати як студенти вишу, так і пересічні чернігівці, знайшовши її у бібліотеці. На 50-річчя відзначення професійного свята, в подарунок видання отримали й усі працівники «Чернігівобленерго», а це ні багато ні мало – 4 тисячі працівників.

Юрій Калюжний, заслужений енергетик області, пропрацював на підприємстві 47 років. Розповідає, що за ці роки галузь мала надзвичайний розвиток.

«І матеріальна база інша й імідж працівників інший. Спочатку ми вчились ходити, а зараз володіємо ситуацією енергетики в області», — заслужений енергетик області Юрій Калюжний.

У святковий день енергетиків області вітали представники міста та області.

«Для того, щоб жити на землі, треба дві речі: хліб і видовища, можливо, це сьогодні зробити без енергетики. Я бажаю вам, щоб ваші руки приносили нам і хліб, і видовища», — заступник голови обласної ради Валентин Мельничук.

«Символічно, що це день зимового сонцестояння, найкоротший день і найдовша ніч року … енергетична безпека для держави – це дуже важливе питання», — секретар чернігівської міської ради Віктор Бистров.

Найкращих працівників відзначили подяками від Міністерства енергетики, обласної адміністрації, обласної та міської ради.

«Я бажаю колективу безаварійної роботи, споживачам радості в житті та запевняю, що наша команда зробить все, аби вони ніяк не відчували на собі відключення електроенергії», — голова правління ПАТ «Чернігівобленерго» Володимир Ткач.  

Ще статті по темі

Back to top button