Суспільство (відео)

Чернігівські волонтери власноруч створюють багі на фронт (Відео)

Мобільні, дешеві та легкі багі, що здані вправно маневрувати та швидко долати чималі відстані, для військових виробляють благодійники Чернігова. Ще влітку команда благодійного фонду «Волонтери Північ» розпочала розробку авто, що було б здатне задовольнити потреби Захисників і водночас бути доволі бюджетним варіантом транспорту для виконання військових завдань.

«Потихеньку ми почали шукати можливість її втілення і знайшли людей, здається, в Черкасах, які на комерційній основі виробляли багі та продавали. Вони погодилися поділитися з нами своїм досвідом, навчили двох наших спеціалістів і, коли хлопці повернулись до Чернігова, ми почали реалізовувати цей проєкт самостійно», — Юрій Рудич – волонтер благодійного фонду «Волонтери Північ».

У тісній співпраці з Оперативним командуванням «Північ» волонтери розпочали активну роботу над конструюванням транспорту. Аби зробити його максимально ефективним, розробили два основні напрями в створенні багі.

«У межах проєкту багі є два напрями. Перший – розвідницький багі. Він використовується для завдань розвідки, відповідно, він дуже мобільний і має можливість виконувати завдання. Другий – евакуаційний багі. Він допомагає евакуювати поранених із поля бою. Відповідно, це важлива складова цього проєкту», — Михайло Брижко – волонтер благодійного фонду «Волонтери Північ».

Собівартість таких багі – 130 тисяч гривень, що, порівняно з іншими авто, робить їх доволі бюджетними версіями транспорту для потреб військових.

«Наразі передано чотири автомобілі і два авто в стадії завершення, тобто до кінця місяця ми розраховуємо десь два передати. Військові дають відгуки. Вони задоволені роботою. Перші варіанти, які ми зробили, були відтестовані, потім ми отримували від них побажання і кожен наступний автомобіль потроху доробляємо, аби вони відповідали запитам військових», — Юрій Рудич – волонтер благодійного фонду «Волонтери Північ».

Якісна допомога військовим у тилу – один з основних аспектів нашої Перемоги. А подібні проєкти вкотре підтверджують, що українці – незламний народ, якому під силу все.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button