Суспільство (відео)

Чернігівські журналісти зазирнули під найстарший у ЧТУ тролейбус (Відео)

За дванадцятигодинну зміну телефон аварійної служби комунального підприємства «Чернігівське тролейбусне управління» втомлюється не менше, аніж його хазяйка – диспетчер Надія Авраменко.

«На Зеленгоспі, виганяє мастило з гідропідсилювача керма і 400-та зірвало шланг компресора», — говорить диспетчер КП «Чернігівське тролейбусне управління» Надія Авраменко.

Завдання пані Надії – прийняти кожен дзвінок від водія, чий тролейбус на дорозі вийшов з ладу, і передати інформацію аварійній бригаді. Ремонтники одразу виїжджають на лінію і рятують машину, якщо, її, звісно, можна полагодити просто на місці. Щодня таких дзвінків диспетчер отримує більше 30. Уже сьогодні на 12-ту годину дня Надія Авраменко прийняла більше 10 аварійних викликів.

«Один, два, три, чотири… тринадцять. Це ті, що мені телефонують, які стоять на лінії. У нас же ще на кінцевих зупинках працюють слюсарі, ремонтують», — зазначає диспетчер КП «Чернігівське тролейбусне управління» Надія Авраменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові тролейбуси та автобуси переходять у весняно-літній режим

«Наша найчастіша хвороба – гнила рама, профіль та електрообладнання, тому що проводка вже стара, ізоляції практично нуль у тролейбусі, а поміняти це все коштує великих сум», — зауважує начальник ремонту служби рухомого складу ЧТУ Віталій Шибирін.

Чернігівських журналістів запросили зазирнути під найстаріший в управлінні тролейбус – ЗіУ – 682. Таким уже близько півсотні років, їх намагаються полагодити, аби ще хоч трохи попрацювали на лінії. Загалом автопарк ЧТУ нараховує 100 тролейбусів: 25 – Південного машинобудівного заводу, 20 «Еталонів», 2 «ЛАЗи». Та найбільше аварійних ЗіУ – 53 одиниці. Цьогоріч вони не раз вдаряли струмом своїх пасажирів.

«Це все переважно відбувається, коли в сніг потрапляє солона маса, якою посипають дороги, вона стає великим провідником, воно все відкрито, рама гнила, волога потрапляє в пускові, в електродвигуни, високовольтні кабелі трухляві, якщо їх поміняти, то це великі витрати», — говорить начальник ремонту служби рухомого складу ЧТУ Віталій Шибирін.

Щоб полагодити один старий тролейбус, необхідно подекуди кілька мільйонів гривень, кажуть на транспортному підприємстві. Тож економічно реанімувати застарілі машини недоцільно, але й списувати старий електротранспорт тут не збираються, адже в Чернігові доведеться скоротити тролейбусні лінії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому тролейбуси б’ють струмом і скільки це триватиме

«Тролейбуси із 100 наявних уже відпрацювали граничний термін експлуатації. Їх треба списати. Але якщо ми одноразово візьмемо і спишемо таку кількість тролейбусів ,чернігівцям буде ні на чому їздити», — розповідає речник КП «Чернігівське тролейбусне управління» Нікіта Вікторов.

Цьогоріч на оновлення автопарку Чернігівському тролейбусному управлінню європейці дають шість мільйонів кредитних євро під 2% річних – жодної копійки на це з міського бюджету і жодної з доходів комунального підприємства, адже воно більше витрачає, аніж заробляє. Якщо тендерні процедури будуть успішними, Чернігів спише 40 старих тролейбусів. До речі, вартість нового – майже 4 мільйони гривень.

«Ми плануємо узяти кредит і купити 40 нових тролейбусів. Є вже дозвіл від депутатів. Якщо все буде добре, то до кінця року тролейбуси ми купимо», — відзначає начальник КП «Чернігівське тролейбусне управління» Дмитро Лавренюк.

 А поки підприємство чекає грандіозних закупів, у старих тролейбусах ремонтники перебирають запчастини, щоб транспорт ще хоч трохи поїздив чернігівськими маршрутами, і доукомплектовують додатковим обладнанням – гумовими бризковиками та пластмасовими поручнями, аби пасажирів не било струмом. А от чи вплине на розвиток комунального підприємства ситуація із монетизацією пільг, про яку нещодавно заговорили в Чернігові, тут не ще знають. Станом на сьогодні в обласному центрі їздять близько 90 тисяч пільгових пасажирів.

Журналіст: Яна Титенок

Оператор: Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button