Суспільство (відео)

Чернігівських дітей уражає загадковий післякоронавірусний синдром: педіатр розповів про небезпеку ковіду для найменших (Відео)

Загадковий і мультисистемний. Так чернігівські педіатри називають унікальний синдром – наслідок перенесеного коронавірусу, що дедалі частіше діагностується в дітей.

«Такий загадковий синдром, який називається мультисистемний запальний синдром. Коли дитина перехворіла коронавірусом, а потім через місяць-півтора починається те, що починає непокоїти всіх. Різко підвищується температура, може з’явитися висип, навіть можуть бути неврологічні прояви. Ось із цим синдромом… він почав зустрічатися. Це новий синдром… у медицині раніше такого не було. Мультисистемні були, але щоб після коронавірусу, то ми оце тільки почали з ним зустрічатися», — Роман Поляков, лікар-педіатр КНП «Сімейна поліклініка» ЧМР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Понад 26 млн грн отримали від НСЗУ лікарні Чернігівщини за лікування від COVID-19

Спричинений він надмірною реакцією самого організму на збудника. За словами лікаря, синдром піддається лікуванню.

Загалом можливі наслідки перенесеної ковід-інфекції ще до кінця не вивчені.

«Коронавірус має нейротропний ефект. Тобто він проникає через гематоенцефалічний бар’єр, і ми далі не знаємо, як він поводитиметься в майбутньому, чи дасть він потім якісь ускладнення…» — Роман Поляков, лікар-педіатр КНП «Сімейна поліклініка» ЧМР.

Також лікарі зазначають, що в цю хвилю пандемії вірус значно частіше уражає дітей.

«Порівняно з минулим роком, ми почали частіше діагностувати коронавірус у дітей. З моєї практики в середньому це троє дітей за тиждень. Діти почали хворіти гірше з коронавірусною інфекцією. Якщо торік це були лише безсимптомні, то зараз це і температура, і періодична блювота. Але от пневмоній у дітей ми не зустрічали», — Роман Поляков, лікар-педіатр КНП «Сімейна поліклініка» ЧМР.

Дуже тяжких наслідків перенесеної хвороби в дітей не траплялося. Хворіють діти будь-якого віку. З огляду на практику лікаря, то найбільше звернень було від пацієнтів у віці 5 – 12 років.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button