Суспільство (відео)

Чернігівський фотомаестро: Віктор Кошмал долучився до міжнародного проєкту (Відео)

«Чернігівський фотомаестро» – так у народі називають Віктора Кошмала. Чоловік, який навіть під час інтерв’ю не випускає камеру з рук, уже давно полюбився містянам. Складно назвати, кого або що не зафіксував фотограф, адже його фотоархів – найбільший в області.

«Я йду містом із фотоапаратам, з камерою. Я її не ховаю. Якщо бачу якийсь цікавий сюжет, я його знімаю», — Віктор Кошмал – член Національної спілки фотохудожників України.

Складно перерахувати всі регалії пана Віктора – 44  роки на творчому поприщі дали доволі рясні плоди: він викладач, фотограф, митець, журналіст, член кількох всеукраїнських спілок. Та недавно творче надбання чернігівського маестро поповнилось ще одним досягненням – успішною співпрацею з польськими колегами і випуском спільного фотокалендаря.

«Володимир Бойко, оскільки він пов’язаний із польськими друзями, то запропонував мені зробити виставку робіт про Батурин.Ця виставка була в Польщі. А потім мені Володимир запропонував надати кілька своїх робіт, аби їх використали у календарі, і я взяв участь.Коли отримав календар і почав гортати – я був вражений. Зроблений на високому професійному рівні», — Віктор Кошмал – член Національної спілки фотохудожників України.

Професіоналізм у вибраній справі – одне з основних правил Віктора Кошмала. Підтвердженням цього є чимала кількість вдячних клієнтів, які навіть через кілька років дякують маестро за його роботи.

«За увесь творчий час багато всього доводилося робити. Весілля, випускні альбоми, різні фотосесії. І от коли тебе років через 15 зустрічають і кажуть: «Вікторе Миколайовичу, Ви так гарно альбом нам зробили. Дякуємо».Отоді відчуваєш, що недарма проживаєш. Що люди все-таки пам’ятають те добро, з яким ти творив це», — Віктор Кошмал – член Національної спілки фотохудожників України.

Пам’ять про активну творчу роботу чернігівського фотомаестро Віктора Кошмала зберігається і в музеї фототехніки «Canon».

«Фотоапарат Canon 50. Щось у ньому полетіло – несправний став. Я поїхав до Києва, віддав його майстрам на перевірку і десь хвилин за 10 до мене виходять майстри і кажуть: «Шановний, Ваш фотоапарат нас дуже вразив. Ваш затвор відпрацював сім із половиною тисяч «клаців». Ми Вам пропонуємо забрати цей затвор у музей, а Вам безкоштовно поставимо новий», — Віктор Кошмал – член Національної спілки фотохудожників України.

Зараз пан Віктор продовжує працювати з цим фотоапаратом – бере його на виїзні зйомки. Ба більше, славнозвісним Кенон 50 фотографує його внук, створюючи переможні конкурсні фото.

У свій роботі чернігівський маестро строго дотримується правила, яке гарантує йому вдалі кадри та повагу людей.

«Робіть свою роботу так, аби люди, зустрічаючи Вас, дякували за роботу, а не плювали та переходили дорогу. Оце таке кредо», — Віктор Кошмал – член Національної спілки фотохудожників України.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button