Суспільство (відео)

Чернігівський нотаріус розповів про особливості професії та пояснив, як не потрапити на гачок аферистів (Відео)

Чернігівський нотаріус Олександр Красногор починав свою кар´єру у Новгороді-Сіверському, де два роки був помічником нотаріуса. Потім його перевели в Головне територіальне управління юстиції області на посаду спеціаліста-консультанта. Зараз він має власну контору. Вже 20 років працює приватним нотаріусом Чернігова. Юридичну професію обирав за прикладом вітчима.

«Він працював суддею, я бачив, як до нього з повагою ставляться люди, як він їм допомагає. І це дуже вплинуло на мій світогляд. Після закінчення школи спробував і в педагогічний університет вступати, і в Бобровицький радгосптехнікум. У нас був перший набір правознавців, був конкурс до 10 осіб», — Олександр Красногор, нотаріус.

Він згадує, коли прийшов у приватний нотаріат, то це була більше жіноча професія. Але з настанням незалежності вона стала популярною і серед чоловіків.

«І майно роздержавлювалося, і процеси приватизації почалися. У людей виникло більше власності. То потреба в приватних нотаріусах зросла. Сьогодні в нас немає відмінностей між державним нотаріусом і приватними. Ми виконуємо ті самі нотаріальні дії, що й державний нотаріус. Навіть наша печатка має герб. Хоча на початку діяльності такого не було», — Олександр Красногор, нотаріус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Юристів «відправили» у смартфон: чернігівці зможуть простіше отримувати правову допомогу

Особливістю цієї юридичної професії є те, що нотаріус має завжди знаходити баланс.

«Щоб жодна зі сторін ніяк не постраждала і щоб не були порушені права жодної зі сторін. Наша професія супроводжує людину від народження, тому що ми засвідчуємо документи про народження і до самої смерті, працюємо в сімейному праві, видаємо право на спадщину», — Олександр Красногор, нотаріус.

Іноді робочий день нотаріуса може тривати довше, ніж 12 годин. У роботі потрібно бути дуже уважним і ретельно перевіряти всі документи, постійно спілкуватися з людьми. Аби зняти емоційне напруження, нотаріуси часто влаштовують спортивні змагання між представниками професії. Допомагає відновити рівновагу й активний відпочинок.

«Це плавання може бути в річці. Є Снов, Десна. Дуже гарно це знімає втому і розряджує емоційний стан. Також прогулянки областю. Є дуже багато місць, які варто відвідати, не треба їхати до Єгипту чи Туреччини», — Олександр Красногор, нотаріус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтернет-шопінг: юристи розповіли, як здійснювати покупки безпечно (Відео)

Він розповів, що Міністерство юстиції України контролює діяльність нотаріусів. У разі виявлення недобросовісних представників професії їм анулюють свідоцтва, позбавляють права займатися нотаріальною діяльністю та припиняють їхній доступ до реєстрів.

«В компютерній базі даних на сайті Міністерства юстиції є список заблокованих нотаріусів. Громадяни можуть почитати, перевірити, чи цей нотаріус працює, чи він не заблокований. Можна звернутися до Головного територіального управління юстиції. Є ще Нотаріальна палата України, яка має відділення в кожній області. Тут можна поцікавитися репутацією нотаріуса і зясувати, як він працює», — Олександр Красногор, нотаріус.

Він пояснює, що зараз є чимало махінацій із підробленими документами. Останнім часом доволі поширені довіреності з Російської Федерації.

«Українські довіреності всі зареєстровані, всі є в базі з російськими базами складно це перевірити. Нотаріуси телефонують туди, зясовують. Але це складно, і ми не можемо бути впевнені на 100%, що там все гаразд. Тому нотаріуси пропонують, щоб людина приїхала до нас з особистим паспортом», — Олександр Красногор, нотаріус.

Олександр Красногор радить перевіряти всі документи і з´ясовувати якомога більше про кожну свою нотаріальну дію.

Журналіст: Ольга Лазун

Оператор: Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button