Суспільство (відео)

Чим завершився експеримент у Чернігівському обласному військкоматі (Відео)

Кардинально змінити підходи в системі надання послуг військовим, резервістам Збройних сил України та членам їхніх сімей. Із такою метою в Україні стартував експеримент для військкоматів, щоб реформувати їх у Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки.

Першими учасниками стали Чернігівський обласний та Козелецький районний військові комісаріати. Експеримент тривав з 1 серпня 2017 року по 1 січня 2018 року. Основне завдання, яке було поставлене, – орієнтувати свою роботу якнайближче до людей.

«Війна в нас продовжується, ми вже поховали 150 осіб по Чернігівській області тільки за Збройні сили України. Кількість особового складу, що звертається, і кількість учасників АТО збільшується. Військових пенсіонерів у нас близько 12 тисяч і членів їхніх сімей, яких треба опрацьовувати. І ми працюємо над соціальними питанням безпосередньо для них2», — обласний військовий комісар Криворучко Олександр.

Роботу розділили на 2 складові – відкриту та закриту. До відкритої складової зарахували соціальне забезпечення й обслуговування населення, допризову підготовку, рекрутинг і призов на строкову службу громадян. Нововведенням став ресепшен, який і після закінчення експерименту продовжив роботу.

«Крім того, включили у відкриту складову громадську приймальню міністра оборони, що також знаходиться на 1-му поверсі. Цей поверх повністю відкритий, будь-яка людина, яка заходить, на ресепшені отримує інформацію, ставить запитання – де це питання можна вирішити? Це скорочує час опрацювання питань, із якими звертаються», — обласний військовий комісар Криворучко Олександр.

До закритої складової входять відділи, що відповідають за мобілізаційні ресурси та ведення територіальної оборони. Окрім того, встигли опрацювати підрозділ, який займався призовом офіцерів запасу.

«Експеримент закінчений, він відзначений міністром оборони і начальником Генерального Штабу як дуже вдячно та якісно проведений. Особовий склад набув практики виконання своїх функціональних обов’язків за новими штатними посадами. Відпрацьована штатна структура», — обласний військовий комісар Криворучко Олександр.

Але робота на цьому не припиняється, великий обсяг займає документообіг та юридичні аспекти. Саме вони ще потребують доопрацювання, тож 2018 рік планують присвятити створенню юридичної бази. А вже з 2019 року за наявності коштів створювати подібні територіальні центри в кожному обласному та районному комісаріаті.

Журналіст Марина Шолох

Оператор Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button