Суспільство (відео)

Чим живе Сновщина: жителі громади розповіли про нагальні проблеми та потреби села (Відео)

*Актуально

Сновщина, як і будь яка громада Чернігівщини, має свої проблеми та здобутки. Задля того, щоб почути думку простих людей, вивчити проблематику, над якою спільно можна буде працювати, найбільші села громади відвідав депутат Чернігівської обласної ради Юрій Музика.

«Робота «Нашого краю» на Чернігівщині насамперед ґрунтується на тому, щоб створити максимально комфортні умови для проживання та розвитку наших людей», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Сьогодні село буквально мріє про роботу, яка дала б можливість залишатися в ньому молоді. Також серед найгостріших проблем жителі Сновщини називають дороги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Освітлення – в села: на Сновщині встановили автономні ліхтарі, що працюють від сонця (Відео)

«Найголовніша проблема – це дорога, і так немає в селі нормальної, але також немає і робочих місць, нема де людям влаштуватися на роботу», — Інна Артюшенко, жителька села Тур’я, Сновська громада.

«Я так вважаю, що перша наша проблема – це відсутність робочих місць. Нам хотілося б якесь виробництво налагодити. В нас є порожні приміщення, можливо, там якийсь мінізавод чи мініфабрику. Люди займаються власним виробництвом молока, картоплі. Можливо, щось із молоком можна… Суниці в нас … Славилося село наше суницями, зараз поменшало… Але все одно Кучинівка славиться цією ягодою. Грибів багато у нас. Багато хто приїжджає по гриби», — Олена Недвига, староста Кучинівського старостинського округу Сновської громади.

«Я, наприклад, хотіла б, щоб у нас збудували якусь свиноферму або корівник, щоб для наших сільських людей це було б дуже гарно», — Олена Єфименко, жителька села Тур’я, Сновська громада.

«Такою основною проблемою у нас є дорога. Вона всіх хвилює. Можна сказати, що в нашому окрузі її немає, якщо за великим рахунком сказати. Дорога тягне за собою дуже багато. Це і транспортне сполучення… Люди не можуть доїхати до Сновська через погану дорогу. Зі Сновська не хочуть їхати таксисти до нас», — Олександр Артюшенко, староста Тур’янського старостинського округу, Сновська громада.

«Звісно, дороги. Ми розпочали освітлення вуличне. Хотілося б закінчити це освітлення. Автобусне сполучення», — Марія Деркач, староста Петрівського старостинського округу, Сновська громада.

«Проблема села найбільша – це зайнятість населення. Якщо є робота, то все добре. Сім’ї залишаються на місті. Половина населення зайнята, а половина не має роботи», — Марія Малетич, депутат Сновської міської ради («Наш край»).

Під час візиту Юрій Музика зокрема проінспектував встановлення за депутатські кошти ліхтарів у селі Кучинівка. Також відвідав місцеві садочок, школу та бібліотеку.

«Зараз працює програма державна щодо якісного 4G інтернету. У школі заведений він?» — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Оскільки питання функціонування закладів освіти в сільській місцевості через брак дітей стоїть досить гостро, представниками політичної партії «Наш край» у багатьох громадах Чернігівщини, зокрема й на Сновщині, була ініційована програма щодо сприяння народжуваності.

«У Сновській громаді продовжується ініціатива команди «Нашого краю». Це розроблення та затвердження програм сприяння народжуваності. Один із пунктів цієї програми – при народженні молода сім’я отримує фінансову допомогу від місцевого бюджету», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

Загалом у Кучинівці місцеві жителі відзначають активну роботу команди «Нашого краю» в різних напрямах.

«Якесь пожвавлення в житті села є? – Звісно, є. І сміття вивозять. І все, все… Чого раніше не було…» — Віра Міщенко, жителька села Кучинівка, Сновська громада.

Під час відвідин села Тур’я Юрій Музика оглянув місцевий парк, який почали відроджувати за рахунок коштів бюджету участі.

«У 2021 році нам вдалося виграти цей громадський бюджет на суму 125 тисяч гривень. На цю суму ми придбали вхідну арку, дитячий майданчик. Тут ще будуть встановлені шість паркових лав і шість урн», — Олександр Артюшенко, староста Тур’янського старостинського округу, Сновська громада.

«Саме ці проєкти щодо проведення бюджетів участі в громадах ми започатковували ще в 2015-му або навіть раніше. Це дуже гарна тема, щоб жителі громади мали можливість самі розпоряджатися бюджетом громади», — Юрій Музика, депутат Чернігівської обласної ради («Наш край»).

У селі Петрівка Юрій Музика передав місцевій бібліотеці літературу. Обговорив підтримку місцевого будинку культури. Щодо бібліотеки, то активне наповнення її книжковим фондом, креативними локаціями для дітей підвищують відвідуваність закладу, його затребуваність серед місцевих.

«Були періоди, що люди не йшли до бібліотеки. Зараз знову повертаються, беруть журнали, газети. Періодику беруть. Із дітками… в нас дитячий простір працює зараз», — Наталія Сергеєва, бібліотекар с. Петрівка, Сновска громада.

Також під час візиту на Сновщину Юрій Музика обговорив із представниками старостатів можливості реалізації програми «Питна вода», зокрема спрямування на неї коштів державного бюджету.

Журналіст — Олег Дешура

Оператор — Михайло Пронін

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button