Суспільство (відео)

Чиновники, політики і нардепи: чернігівський бомонд привітав Віктора Кошмала з ювілеєм (Відео)

Його руки просто не втримують квітів і подарунків від чернігівців. Гостей так багато, що їх ледь вміщає виставкова зала обласного художнього музею. Чиновники, народні депутати, колеги і друзі – усі періодично ставали героями його світлин. Фотохудожнику та фотокореспонденту Віктору Кошмалу сьогодні 65 років.

«Для нашої сімї…він нас ловить, бо ми постійно на різних місцях на роботі, він нам потім дарує фотосюжети про нас, інколи ми бачимо себе поряд, коли не чекали себе побачити. Просто прекрасна, фантастична, талановита людина, дай їй Бог здоров’я», — поціновувач творчості Віктора Кошмала Ірина Соломаха.

 «Слава Богу, що дав мені такий дар. Слава Богу, що я зустрічаю таких гарних людей і що мені хочеться показати для вас цю красу», — ювіляр, автор виставки «Точка зору» Віктор Кошмал.

42 роки він професійно займається фотографією. Його колекція світлин могла б заполонити всі можливі виставкові зали Чернігівщини. Та в день ювілею свою творчість у виставці «Точка зору» він презентує саме в Чернігові і про Чернігів – місто, яке живе в його серці.

«Мені показати «Точку зору». Це моя точка зору на красу нашого міста, на красу нашої природи 00:38 + 00:50 можна проїхати і тисячу разів повз одне і те саме місце, а на тисяча перший побачити те, чого ніхто ніколи не побачить… і я вперше побачив, я миттєво намагаюся зробити фотографію», — ювіляр, автор виставки «Точка зору» Віктор Кошмал.

Майже півсотні світлин із краєвидами Чернігова, представлених на виставці, Віктор Кошмал присвячує своїй дружині Зої. Її називає музою, любов’ю, спасенням і єдиною. На презентації дружина ні на крок не відходить від ювіляра – це один із тих моментів, коли подружжя може бути разом.

«Хочеться бути частіше разом, а виходить, що він віддає свою душу громадським заходам. Я просто йому не заважаю, він живе, творить, це його життя, це його життя», — дружина фотомитця Зоя Кошмал.

Віктор Кошмал народився в Бахмачі. Свої перші знімки зробив у 12 років, коли хрещений подарував йому фотоапарат. Працював вантажником, водієм, служив в армії та навчався у педагогічному виші. Та жодну справу не полюбив так сильно, як фотографування. Каже, не випускає з рук фотокамери 24 години на добу.

«Була грозова ніч – це років три-чотири назад, у нас дома два балкони, так от, я бігав від одного до іншого, бо блискавка то з тієї сторони, то з тієї. Мені дружина каже, ну, скільки ти будеш бігати, а я кажу: поки не зніму, от зняв», — ювіляр, автор виставки «Точка зору» Віктор Кошмал.

«Я його знаю, як чудову людину, як патріота, я схиляю голову перед його талантом. Довголіття йому, щоб він і далі нас радував своїм пильним оком, яким він показує усю красу», — представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко.

Віктор Кошмал є членом Національної спілки фотохудожників України, лауреат виставки фоторобіт у раді Європи, переможець багатьох Всеукраїнських і міжнародних корпусів. Жодна подія, яка відбувається в Чернігові, не проходить без Віктора Кошмала. За активність і професіоналізм до його нагород у день ювілею додалася ще одна – голова обласної ради Ігор Вдовенко вручив легенді чернігівської фотографії  грамоту обласної ради та нагрудний знак.

Журналіст Яна Титенок

Оператор Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button