Суспільство (відео)

«Чіпи» наступають: нові пластикові ID-паспорти чернігівцям влетять у копійку (Відео)

На Чернігівщині розпочали видавати пластикові ІД-паспорти. До листопада цього року документи нового зразка могли отримати лише 16-річні  юнаки та дівчата. Тепер міграційна служба дає зелене світло усім охочим: паспорти нового зразка зручніші у використанні та максимально захищені від підробок.

«Якщо паспорт загубили або його вкрали, то він більш ніж упевнений, що цим документом ніхто не скористається. Ніхто не відклеїть фото та не зробить нічого, що може мати негативні наслідки», — начальник управління Державної міграційної служби в області Ксенія Лук’янець.

Новий пластиковий паспорт міститиме максимум інформації про його власника: окрім традиційних – назви держави, ініціалів власника, його статі, громадянства, дати народження, наявності дітей, унікального номера запису в Реєстрі, дати видачі паспорта і дати його закінчення, на пластикову карку помістять ідентифікаційний номер платника податків і чіп із біометричними даними.

«Біометричні дані – це параметри особи, відцифрований образ обличчя, підпис особи, відбитки пальців руки за згодою особи, якщо це людина з вадами, то підпис ставиться за бажанням», — начальник управління Державної міграційної служби в області Ксенія Лук’янець.

Паспорт нового зразка видаватимуть українцям, починаючи з 14 років, його мінятимуть у 18. Неповнолітнім зміна пластикової картки нічого не коштуватиме. А от дорослим громадянам доведеться кожні десять років міняти паспорти за власні кошти: якщо не терміново – за 279 гривень, якщо терміново – 366. Якщо необхідно внести в паспорт якісь нові дані, це робитимуть безкоштовно.

«Строки видачі паспорта не пізніше ніж через 20 днів – це якщо не терміново, і не пізніше 10 днів – це якщо термінове оформлення», — начальник управління Державної міграційної служби в області Ксенія Лук’янець.

І головне, на чому наголошують у міграційній службі, нині міняти старі паспорти на нові не треба. Звичні всім книжечки теж чинні. Нові пластикові документи передбачені лише для тих, хто паспорт отримує вперше в житті, або хто його втратив, і тим, хто міняє прізвище.

«Зміна паспортного документа не є обов’язковою наразі, і терміни не встановлені», — начальник управління Державної міграційної служби в області Ксенія Лук’янець.

Нині на Чернігівщині вже видали понад 4 000 пластикових ІД-паспортів. Ажіотажу як такого в міграційній службі не фіксують. Оформити документи можна у восьми територіальних підрозділах служби. Ще в п’яти районах необхідне устаткування буде найближчим часом. Там, де обладнання для виготовлення пластикових паспортів немає, людям робитимуть звичайні у формі книжки.

Ще статті по темі

Back to top button