Суспільство (відео)

Пакунок малюка: породіллі Чернігівщини отримають презент від держави (Відео)

Картонна коробка-колиска, підгузки, пелюшки, першочерговий одяг для новонародженого і ще багато чого іншого – все це невдовзі цілком безкоштовно отримуватимуть породіллі області, виписуючи із пологового. Допомога в рамках урядового всеукраїнського пілотного проекту «Пакунок малюка», затвердженого постановою Кабміну в травні цього року.

«Реалізація відбуватиметься з 1 вересня. На це виділено державою 12 мільйонів. Кошти перераховані, і наразі ЮНОПС закуповуватиме пакунки малюка. Сьогодні є чіткий перелік, що туди входитиме. Це колиска і найнеобхідніші речі для новонародженої дитини», — розповідає Інна Снегірьова, заступник директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Матері-«зозулі» Чернігова: медики розповіли, скільки жінок залишили немовлят у «вікні надії»

На сьогодні укладається угода між обласною адміністрацією й управлінням реалізації проектів Організації Об’єднаних Націй (скорочено ЮНОПС) щодо реалізації проекту в області. Потреба в пакунках для Чернігівщини до кінця року становить 2 500 одиниць.

«Проект актуальний. Він працює у світі вже давно. Наприклад, у Фінляндії років тридцять видають «пакунок малюка». Світ це вже давно знає. Тільки різниця в ціні. Що багатша держава, то більше туди вкладено. Є пакети і по 200, і по 300 євро, ціна пакета того. Наш пакет коштуватиме 5 тисяч гривень, я вважаю, для нас він буде дуже актуальний, точно після пологів не буде нічого зайвого», — відзначає Василь Гусак, головний лікар Чернігівського пологового будинку.

Подальша доля проекту, починаючи з наступного року, ще невідома. Але в планах є інша ініціатива уряду, що може стартувати з 1 січня, а саме: проект «Муніципальна няня», згідно з яким передбачена доплата молодій мамі на догляд за дитиною до трьох років. Орієнтовна вартість доплати на місяць залежатиме від прожиткового мінімуму і становитиме 1 623 гривні.

Журналіст: Олег Дешура

Оператор: Дмитро Дриганов

Ще статті по темі

Back to top button