Суспільство (відео)

Чого чекати від весняної повені на Чернігівщині цього року та які наслідки зимового розливу річок (Відео)

Через зимовий розлив річок на Чернігівщині заблоковано доїзд до 127 домоволодінь. Про це на брифінгу в ОВА доповів Дмитро Дасюк, в.о. начальника оперативно-координаційного центру Головного управління ДСНС України в Чернігівській області.

«Сьогодні на ділянці річки Дніпро в межах Чернігівського району спостерігається підтоплення у сімох населених пунктах. Це перелиті вулиці», — в.о. начальника оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України в Чернігівській області Дмитро Дасюк.

За останніми даними, води в річках Десна та Дніпро піднялися на 1 м.

«Ускладнене транспортне сполучення з трьома населеними пунктами в Новгород-Сіверській громаді. Також є проблемне місце, це ріка Снов Седнівської ТГ – сполучення з селом Малий Дирчин, і по річці Сож у межах Чернігівського району ще маємо підтоплення окремих вулиць по селу Старі Яриловичі.

Організовано функціонування двох мобільних постів, що дислокуються в смт Радуль і в межах села Великий Дирчин.

Надано допомогу 248 особам, серед них 18 дітей. І перевезено 600 кг продуктів харчування і товарів першої необхідності», — в.о. начальника оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України в Чернігівській області Дмитро Дасюк.

«Останні два роки дещо змінилися умови через те, що в нас був дуже короткий зимовий період, за якого сніг то накопичувався, то танув, і на сьогодні на території області снігу вже нема, внаслідок чого на малих річках відбулося підняття рівнів води і наразі відзначається їх спад», — директор Чернігівського обласного центру з гідрометеорології Руслан Овсєєнко.

За рівнем води весняна повінь, за прогнозами гідрометеорологів, буде подібна до минулорічної.

«У 2023 році ситуація з повінню була класифікована як надзвичайна ситуація природного характеру». — директор Чернігівського обласного центру з гідрометеорології Руслан Овсєєнко.

«Було підтоплено 488 домоволодінь, де мешкали 683 особи, серед них 24 дитини.

Було зареєстровано підтоплення 29 будинків», — директор департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи Чернігівської ОДА Сергій Болдирев.

Торік для ліквідації цієї надзвичайної ситуації були залучені не лише рятувальники з Чернігівщини, але й з інших областей України: Житомирської, Полтавської, Чернівецької, Одеської та Волинської.

«Було надано допомогу 4900 особам, доставлено майже 7,5 тонн продуктів харчування та товарів першої необхідності, підвезено 25,5 л води», — в.о. начальника оперативно-координаційного центру ГУ ДСНС України в Чернігівській області Дмитро Дасюк.

Проте дані про можливу цьогорічну весняну повінь щодня оновлюють. На це впливає низка природних показників, зокрема зміна температури і танення снігів. Тому точний прогноз, за словами гідрометеорологів, буде відомий після 8 березня.

Журналіст: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button