Суспільство (відео)

Сусідське непорозуміння: як школа мистецтв та бібліотека квадратні метри ділять (Відео)

Невже бібліотеку-філію номер 4, що по вулиці Захисників України, 7-В, невдовзі закриють? – дедалі частіше таке запитання ставлять користувачі установи.

Бібліотека знаходиться в приміщенні, що належить міській школі мистецтв. Протягом декількох років у читальні вже забрали кілька приміщень на користь установи-сусідки.

— Забрали гардероб, у нас немає гардеробу зараз. Коли ми отримували це приміщення, був договір між директором нашої системи і директором музичної школи. Минулий директор пішов на пенсію і у нас почались зміни. Це вже шосте приміщення, помалу нас витісняють, — Валентина Глущенко, завідувач бібліотеки-філії № 4.

Бібліотека-філія – єдина доросла читальня на великий спальний мікрорайон Рокоссовського. Тут обслуговується понад дві тисячі чернігівців. До цієї бібліотеки їдуть навіть із інших районів міста.

— Я живу на вулиці Козацькій, а приїхав до цього району, подивився, що тут бібліотека гарна, дай, думаю, зайду, — Петро Скопінцев.

10 січня сталося чергове переселення – відділ центральної міської бібліотеки – канадсько-український центр перемістили із великої зали до значно меншого приміщення. Єдині, кого поки що не зачепили зміни, – це дитяча бібліотека на першому поверсі.

— Теж були суперечки, кудись нас перенести, тому що потрібне було приміщення для інших класів. Але побачили, що в нас маленьке приміщення, тож це питання так і залишилось тихенько, — Ірина Галич, завідувач дитячої бібліотеки-філії.

Завідувачі бібліотек розповідають, на оглядини приміщень приходило керівництво школи мистецтв, бувала тут і заступниця міського голови Ольга Хоніч.

Міська школа мистецтв — одна з найбільших в області. Тут навчається більше тисячі обдарованих дітей і їх кількість постійно зростає, пояснює директор школи. Зала, яку нещодавно забрали в канадсько-українського центру знадобилась для художників, але відповідальність за розподіл приміщень директор школи мистецтв перекладає на вище керівництво.

— Як надавати приміщення, дітям чи бібліотеці – це вирішується у вищих органах, в управлінні культури приймають рішення, рішення було таке – дати приміщення дітям, тому що у нас навчальний процес у дітей-художників проходить, де приміщення не відповідає санітарним нормам, тому дали те, де великі вікна. Питання вирішується на користь дітей, — Ірина Сіроус, директор міської школи мистецтв.

Проте в міській раді, як з’ясувалось, ситуацією не володіють. А до школи мистецтв заїжджали перевірити, як відбувається заміна вікон.

— Я дивилась і школу, і бібліотеку, оскільки там проходила реконструкція, повинні були бути замінені вікна. Вони вже були замінені в бібліотеці і мали замінюватись у школі, — Ольга Хоніч, заступниця міського голови.

Ситуація ж із рокіровками для профільної заступниці міського голови нова. Але Ольга Хоніч пообіцяла наступного тижня виїхати на місце та розібратися із ситуацією.

Ще статті по темі

Back to top button