Суспільство (відео)

«Декабристи» у воді: міськрада відмовляється будувати обіцяні зливнівки (Відео)

Минуло майже два роки, відколи затопило будинки мешканців по вулиці Декабристів. Люди досі не можуть оговтатися від лиха. Жителька вулиці Надія Дубовик згадує, що того дня мало не потонула, адже в її будинку рівень води сягав майже 2 метри. Тоді стихія знищила все майно.

«Не було ні вікон, ні дверей. Ні огорожі. Все знищено було. Тріщини пішли по будинках, унизу все гнило, все грибком узялося. І ще ми не впевнені в тому, що такого не буде. Нічого не робиться. Зараз та сама труба залишилася, все те саме. Ніхто нічого не робить. І нам роти закривають. І більше нічого від нашої влади немає»,- Надія Дубовик, мешканка вулиці Декабристів.

Через лихо її непритомну забрали до лікарні. Коли вийшла, то жахнулася, адже треба було відновлювати житло. Збитки пенсіонерки, яка отримує 2 тисячі на місяць, становили 160 тисяч гривень. Схожа історія майже в кожному подвір’ї. А от допомоги від влади людям годі й чекати.

«Дали по 5 тисяч і все. Ну, ми витратили. За 3,5 зробили оцінку, і що нам залишилося? Нічого»,- Світлана Загадна, мешканка вулиці Декабристів.

«Нам сказали, що ми самі винні, що побудувалися. Але винні в чому? Це будували наші діди. Нам іржавого цвяха ніхто не дав у той час»,- Валентина Кужельна, мешканка вулиці Декабристів.

«У нас є виписка з рішення міськвиконкому на наше будівництво. Хай вони не говорять, що ми тут заселилися насильно. У нас є документація в кожного, що нам тут дали землі»,- Надія Дубовик, мешканка вулиці Декабристів.

Люди розповідають, що їм довелося терміново шукати гроші на відновлення будинків. Борги повертають і досі. Додаються ще й витрати на суди з мерією.

«Два роки все пишуть. Стільки паперів, стільки грошей платимо, востаннє платили по 800 грн за суд. А результату нема…»,- Тамара Туренок, мешканка вулиці Декабристів.

У 2020 році було передбачено більше шести мільйонів гривень на реконструкцію зливнівок по вулиці Декабристів. Це убезпечило б вулицю від подальших підтоплень. Проте виділені кошти перекидають на аналогічні роботи по вулиці Ремісничій.

«Можна побачити, що зливова каналізація по цій вулиці вже прокладена минулого року. І ці кошти планується перекинути, й залишити цього року мешканців по вулиці Декабристів без обіцяної реконструкції. Хоча в серпні минулого року був укладений договір на проведення цієї реконструкції. Була додаткова угода в жовтні. І планувалося, що в квітні вже розпочнуться роботи»,- Олександр Гашпар, громадський активіст.

Відповідне питання міська влада планує винести на виконком і сесію. Хоча рік тому мер обіцяв людям направити кошти на заходи, які убезпечать їх від подальших затоплень.

«Якщо навіть зараз узяти гроші, відбудувати ваше житло і т.д., то найближча злива вас змиє ще далі, ніж було. Виллється 75 мм опадів, усе це змиє. Ми краще витратимо ці гроші на заходи, що якось вас убезпечать»,- Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Жителі вулиці бояться, що трагедія може повторитися, адже вода тут збирається і досі.

«Міська влада не допомагає людям, вона перекладає ці проблеми на Кабінет Міністрів. Тому є дві великі проблеми для мешканців Декабристів. Перша – це матеріальна допомога на завдані їм збитки; друга – щоб це не повторювалося. Тому наше завдання – зробити так, щоб у 2020 році роботи були розпочаті саме на вулиці Декабристів»,- Віктор Бистров, депутат ЧМР («Наш край»).

«Треба в нас щось робити, бо буде знову затоплювати. Не дай Боже, дощ – і нас знову затопить»,- Світлана Загадна, мешканка вулиці Декабристів.

На території приватного сектору розташована занедбана автостоянка. Мешканці розповідають, що коли після негоди чистили їхні зливнівки, весь бруд складали біля неї, замість того, щоб вивезти його на звалище. На місці цього ж паркінгу в 2018 році влада обіцяла зробити штучну водойму для накопичення стічних вод.

«Влаштування штучної водойми для тимчасового накопичення стічних вод. Треба розуміти, що раз на 50 років буде така злива, що без водойми плаватиме вулиця Декабристів. Її треба робити»,- Ярослав Куц, начальник управління ЖКГ Чернігівської міської ради.

«Була документація, виділили 200 тисяч. Ходили тут і мер, і Куц, і Волок. Але ніхто нічого не робить»,- Василь Ульянов, мешканець вулиці Декабристів.

Мешканці вулиці Декабристів зазначають, що в затопленні винен гаражний кооператив, який діє і досі.

«Прокуратура відкрила справу щодо 29-го кооперативу. Потім прокурор закрив цю справу. Зараз хто дає дозвіл на будівництво нових гаражів? Наша мерія дає дозвіл. А ці гаражі на зливовій трубі, яку підняли вище нашої, і зробили нам дамбу. Отже, нас затоплює»,- Василь Ульянов, мешканець вулиці Декабристів.

Цікаво, що на найближчу сесію міськради виносять питання про реконструкцію водопроводу. Ймовірно, він проходитиме через новобудову навпроти скверу Хмельницького. Цей будинок належить родині міського голови.

«Вона зареєстрована на мого батька і дійсно там буде житловий будинок. Будемо дивитися, чи це будуть діти, чи це буде наша сім’я разом із дітьми. Хтось буде проживати»,- Владислав Атрошенко, чернігівський міський голова.

Ця реконструкція коштуватиме місту понад 9 мільйонів гривень. Виникає риторичне запитання: для чого першочергово виділяють гроші з бюджету – для захисту людей чи для вигоди окремо взятих осіб?!

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button