Суспільство (відео)

День єднання: як у Чернігові відзначили нове для України свято (Відео)

16 лютого, 10-та година ранку. Центр Чернігова майорить синьо-жовтими прапорами. Містяни зібралися біля Красної Площі, аби разом з усією Україною відзначити День єднання.

«Він приурочений до імовірної дати нападу РФ на Україну. якраз цього дня всі люди доброї волі, всі громадяни України виходять, щоб показати єдність України»,- Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

«От ми сьогодні з товаришем вийшли з прапором, щоб підтримати єдність України, щоб ми були єдині в захисті наших кордонів, у захисті нашого суверенітету»,- Віктор Трухан, чернігівець.

День єднання в Україні відзначають уперше. У Чернігові з цієї нагоди урочисто підняли державний прапор біля муздрамтеатру та проспівали гімн.

«Єдність нації – це не даність, а те, що ми маємо утверджувати щоденно, працювати над цим не лише гаслами, а й діями»,- Жанна Шерстюк, заступник голови Чернігівської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Гончарівському розгорнули стометровий Державний Прапор України (Фотофакт)

«Сьогодні, незалежно від нашого віку, віросповідання, приналежності до політичних сил, ми говоримо та демонструємо єдність»,- Ніна Лемеш, перший заступник голови Чернігівської обласної ради.

«Дуже добре, що в нас є такий момент у житті,коли ми єднаємося тут, біля державних прапорів України. Я хочу, щоб ми пам’ятали, що ті хлопці, які загинули за наше майбутнє, небо об´єднало. Аби не було такого в майбутньому, зараз у нас на Чернігівщині розгортають територіальну оборону»,- Ігор Бизган, ветеран 13-го окремого мотопіхотного батальйону.

Історик Сергій Бутко каже, що цей день надзвичайно важливий як демонстрація для всього світу, що українці – єдині та непереможні.

«Висновок дуже простий упродовж сторіч: єднання українців разом, суспільства разом із владою, твердість влади – це якраз і є перемога. Тобто сьогоднішній день показує, що ми вже перемагаємо. Росія бачить, що вона не може нас розколоти. Вона не може нас протиставити одне одному. А це означає, що вона програє. Військового рішення немає, тому що у військовому плані ми переможемо, попри всю їхню зброю»,- Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області.

Чернігівці ж відзначають цей день по-різному. Хтось прикрашає оселі в кольори національного прапора, інші долучаються до урочистостей.

«А я й не роз’єднувався і нічого мені з´єднуватися. Тому беру участь так: поспостерігав, подивився і все».

«У мене не прапори, у мене стрічки на балконі є, ще я з макаронів такі прикраси робила, ну, жовте з блакитним».

«У мене вдома є гірлянда, така сіточка жовтого кольору і синього кольору. Я просто повішу на вікно сьогодні і буде такий прапор».

День єднання в Україні відзначають, відповідно до Указу глави держави, який він видав ще 14 лютого.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Журналіст Ольга Лазун

Оператор Михайло Пронін

Ще статті по темі

Back to top button