Суспільство (відео)

Депутати та аграрії Чернігівщини проти іноземної інтервенції на українські землі (Відео)

Аграрії, народні депутати та представники місцевого самоврядування Чернігівщини зібрались на форум. Тема – заявити про недосконалість «кабмінівського» законопроєкту про ринок землі.

«Сьогодні закон про ринок землі в тому вигляді, в якому він поданий на розгляд Верховної Ради, не відповідає жодним стандартам. Його в такому вигляді приймати не можна. Тому що він не доопрацьований», — керівник Чернігівської обласної організації роботодавців агропромислового комплексу Сергій Чубовський.

Головний акцент – не можна продавати землю юридичним особам та іноземцям. Останнє становить навіть загрозу для суверенітету України.

«Сьогодні триває війна, і скупити цю землю можуть і з російської сторони», — керівник Спілки аграріїв Валерій Колоша.

Присутні фермери говорили про необхідність завершення реформи децентралізації та інвентаризації земель, пільгові кредити для фермерів або ж створення земельного банку.

«Земельний банк створюється не для того, аби бути посередником. Він створюється для того, аби дати людям гроші для купівлі землі. І якщо вони не можуть виплачувати, то беруть собі на баланс і продають іншому фермеру», — народний депутат України Валерій Давиденко.

Окремо зупинилися на ризиках, що виникнуть за умови впровадження ринку землі. Кожен говорив про наболіле.

«Подивився, що в мене в господарстві збиткове, а збиткове – це тваринництво. І для того, щоб купити землю, я насамперед виріжу всю худобу. Мушу сказати, що на фермі в мене працюють 70 осіб», — аграрій Володимир Киричок.

«Проводити тендер «хто більше заплатить». А хто мені поверне те, що я вніс. Хто про це подумав? Це буде біда. Я свого не віддам», — фермер Сергій Довгань.

Особливо гостро питання може постати в органічному виробництві, адже, щоб створити чисті від пестицидів землі, необхідні роки.

«Кожен із цих аграріїв плекав цю землю по 20 років без внесення агрохімічних препаратів, і уявіть, якщо хтось купить цю землю та внесе хімічні препарати. Це трагедія», — фермер, виробник органічної продукції Микола Мисник.

На форумі аграріїв звучали й пропозиції стосовно всеукраїнського референдуму щодо ринку землі.

«Більшість у Верховній Раді – «Слуги народу», земля належить народу, то чому б не народу вирішити це питання і провести через референдум це резонансне питання», — голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко.

Але головне, що сконсолідувало присутніх, – це невідповідність чинного законопроєкту уряду.

«Те, що вноситься на сьогодні… Я не вважаю, що це закон про обіг земель. Відповідно, голосувати за цю нісенітницю я не буду.», — народний депутат України Валерій Давиденко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аграрії проти продажу чорноземів: фермери Чернігівщини мітингували на трасі

«Закон ще не готовий. Його треба доопрацьовувати. Або щонайменше внести альтернативний. За кабмінівський законопроєкт я голосувати не буду», — народний депутат України Павло Халімон.

«Ніхто шаблею розмахувати не буде, ніхто не прийме такий закон, що знищуватиме українського аграрія», — народний депутат України Валерій Зуб.

«Особисто я буду готовий підтримати ініціативи людей, зокрема не голосуватиму за законопроєкт від Кабміну», — народний депутат України Сергій Гривко.

Як підсумок форуму – сільгоспвиробники проголосували за резолюцію, котру направлять до президента, Кабміну та Верховної Ради. Головна її суть – це відкликання урядового законопроєкту та проведення «земельного» референдуму.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button