Суспільство (відео)

Депутатський протест, зарплата Ломако і провалене «земельне» голосування: позачергова сесія Чернігівської міськради (Відео)

Позачергова сесія ЧМР цього разу розпочалася дещо нестандартно. Одна з депутатських фракцій, а саме міська партія «Наш Край», заявила про протест. Причиною протесту депутати називають низку порушень регламенту сесії та деякі скандальні й подекуди античернігівські питання порядку денного, зокрема це стосується звіту бюджету за перший квартал цього року. Та про все від початку.

Саме пленарне засідання розпочалось із відзначення захисників Чернігова. В.о. міського голови Олександр Ломако вручив медалі «За оборону Чернігова» 20 захисникам, які продовжують боронити Україну, і три медалі було вручені посмертно. Їх отримали родини загиблих Героїв. Від подяк плавно перейшли до ухвалень рішень. На цю сесію з’явилися 27 депутатів із 43-х. Тож перейдемо до затверджених і, зокрема, незатверджених рішень на цій сесії. Не вдалося ухвалити рішення про передачу закладів професійно-технічної освіти в комунальну власність міста.

«Якщо ми продовжуємо фінансувати з міського бюджету ці заклади, то вони мають бути в комунальній власності міста. Це доволі немаленькі гроші, тільки місто Чернігів виділив для цих закладів 120 млн грн, прогнозовано на цей рік 130 млн грн», — Василь Білогура, начальник Управління освіти ЧМР.

«За 19. Не переконали ви депутатів», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

«Ви всі розказуєте про важливість розбудови міста, важливість підготовки дітей і здобуття першої професії, перекваліфікацію старшого покоління. І про що далі йдеться», — Василь Білогура, начальник Управління освіти ЧМР

А йдеться про те, що і з третьої спроби це рішення не було ухвалене чернігівськими депутатами, як не було й ухвалене рішення про виключення з числа службових жилих приміщень у місті.

«Є до міської ради низка звернень кількох структур, зокрема й військових, які мають право на приватизацію службового житла. У них була пропозиція зменшити цю цифру. Вони пропонували 5. Ми як компроміс вийшли на 7», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Важливість цього рішення полягала в тому, аби скоротити можливість приватизації житла, наданого в оренду, з 15 до 7 років. Від загальних питань перейшли до особистих, а саме: підвищення окладу секретарю ЧМР Олександру Ломако з 13 500 грн до 21 113 грн. У цьому питанні найпрозоріше простежується конфлікт інтересів, проте за це рішення депутати починають голосування.

«З огляду на те, що я тут єдиний у президії і можу лише я вести сесію, я її продовжу вести. Але я повідомляв про конфлікт інтересів. За 20 ну і добре. Я, до речі, звертався до структурних підрозділів, щоб не виносили це питання на сесію. Вони мене не послухали. Я казав, що вони це роблять неправильно», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Питання про підвищення окладу – не прийнято. Дивним і водночас неочікуваним для декого став незатверджений Звіт про виконання бюджету ЧМР за І квартал, у якому депутати знайшли підводні камені.

«За 19. А чого звіт ми не затверджуємо? Якісь питання виникають?», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

«Наша позиція дуже об’єктивна, 5% лише бюджету на допомогу ЗСУ. За квартал Лисенко Олена сказала, має бути десь 20-21%. У якихось ямкових ремонтах у них перевиконання бюджету за квартал, а допомога ЗСУ – 5%. Кажуть, не звертаються. Це брехня. Просто не виділяють кошти, тому депутати і не затверджують виконання бюджету», — Марина Семененко, депутатка ЧМР.

Уже традиційно чернігівські депутати провалили блок земельних питань.

«Можливо, давайте переглянемо ці питання та повернемося до голосування щодо поновлення договорів, щодо затвердження змін до договорів оренди і надання земельних ділянок фізичним і юридичним особам», — Василь Дмитренко, начальник Управління земельних ресурсів ЧМР.

«Відповідно, ми до цих питань уже повертатися не будемо. Трагедії в цьому не вбачаю. Але ваше зауваження слушне, якщо депутати не голосують за якесь питання, вони мають зазначати свою позицію. Але вони мають право не заявляти свою позицію і не голосувати за якесь питання. Всім оцінку дадуть на виборах», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Для більшості депутатів було очікуваним і провалення рішення стосовно ліквідації «Мунварти» Чернігова. Про це докладніше ми розповімо в нашому наступному сюжеті. Після цих незатверджених питань перейшли до слухання депутатських запитів і безпосереднього завершення сесії. Причина проста: в сесійній залі залишився 21 депутат, цього недостатньо для ухвалення рішень через відсутність кворуму.

«Відповідно до регламенту – сесія не правочинна. Я вже вдруге сесію змушений закрити. Як це мене нема в реєстрації? Ось моя карточка, якщо витягнути мою карточку, то не працюватиме мікрофон. Колеги, сесія оголошена закритою. На жаль, без «Різне», — Олександр Ломако, в.о. чернігівського міського голови.

Як висновок, через відсутність кворуму блок «Різне» залишився не розглянутим, а містяни, які прийшли, аби висловитися про проблеми громади, не почутими.

Журналісти: Оксана Замятіна

Оператор: Сергій Бутько

Ще статті по темі

Back to top button