Суспільство (відео)

Десна зникає: чернігівські екологи б’ють на сполох (Відео)

Річка Десна – гордість і візитівка Чернігівщини, неодноразово оспівана великими поетами і прозаїками, сьогодні поступово втрачає свої рубежі. Мілінням, заростанням, захаращеністю русла як Десни, так і її приток уже нікого не здивувати.

«На початок купального сезону в нас був рівень води 217 сантиметрів. На 1 вересня рівень води впав на 1.5 метра. І становить зараз 74 см. Сухе літо, мало було снігу взимку. Тому зараз така низька вода», — Григорій Годун, начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЧМР.

За словами екологів, причин зменшення вод кілька. І погодні фактори не єдині передумови до видозміни Десни.

«Перша причина – це зменшення опадів і їх швидке танення. Друга причина – це замулення і зарегульованість русла і заплави. Третя причина – це уповільнення підземного живлення внаслідок обміління малих річок. Також ми можемо говорити, що відсутність судноплавства, а разом із ним і чищення річки, може стати причиною того, що ми втратимо Десну в тому первозданному вигляді, про який писали 50-100 років тому, і так далі», — Юрій Карпенко, еколог.

У Деснянському ж басейновому управлінні роблять акцент на тому, що зараз води побільшало і, скоріше за все, рівень уже не падатиме.

«Ми спостерігаємо підвищення рівнів води на постах річки Десна. На 10-16 сантиметрів», — Катерина Череватенко, начальник відділу взаємодії зі ЗМІ Деснянського БУВР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День Десни на Чернігівщині: розважальна програма

Загального ж падіння рівня води, порівняно з іншими роками, там не аналізують. За словами ж екологів, проблема є і її не можна ігнорувати. Так, за їхніми словами, для збереження перлини Чернігівщини необхідно проводити регулярні чищення русла річки та джерел, що її поповнюють, – малі річки, підземні води тощо. Звільняти частину берегів від надмірної рослинності. Збільшувати площі охоронних територій, особливу увагу приділяючи заплавам.

Журналіст Олег Дешура

Оператор Дмитро Дриганов

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button