Суспільство (відео)

Десятки чернігівців щодня долучаються до донації – що треба знати потенційному донору (Відео)

Щодня до Чернігівського обласного центру крові приходять десятки містян, які бажають стати донорами і таким чином врятувати чиєсь життя. Олег Сухоженко вже понад десять разів здавав кров. Мета чоловіка – своєю донацією допомагати якомога більшій кількості українців і стати Почесним донором України.

«Допомога людям актуальна завжди: і до війни, і, тим більше, під час неї», — донор крові Олег Сухоженко.

Мотивація допомогти – головний аспект, аби стати донором крові. Водночас є низка певних вимог до здоров’я таких людей. Наявність усіх необхідних показників перед здачею перевіряє лікар, під час обов’язкового медичного обстеження. 

«Донор має бути здоровим, майже не мати шкідливих звичок, не мати групи інвалідності, ознак інвалідності. Не мати інфекцій. Люди, які бажають бути донором, надають інформацію стосовно свого здоров’я, приносять медичну документацію. Також ми розмовляємо, вони заповнюють анкету, після відповідей на всі запитання потенційний донор допускається до донорства», — завідувач відділу комплектації донорських кадрів Чернігівського обласного центру крові Наталія Присяжна.

Також під час прийому лікар вивчає моральний стан пацієнта перед здачею. Буває, що людина, яка бажає стати донором, боїться вигляду крові та від цього може втрачати свідомість. Ця особливість також обговорюється з лікарем. 

«Якщо ви вирішите стати донором, ми з вами поговоримо, ми з’ясуємо, чому так відбувається з вами і що треба робити: дивитися, не дивитися, що ви будете відчувати. Психологічно ми вас підготуємо. Медичний супровід персоналом обов’язковий під час здачі. Ми максимально стежимо, аби люди не втрачали свідомість, аби їм не було погано», — завідувач відділу комплектації донорських кадрів Чернігівського обласного центру крові Наталія Присяжна.

Не боятися донації закликає й Олег. Чоловік понад десять разів здавав кров і запевняє: нічого страшного в процедурі немає. А за кілька днів донор відчуватиме покращення здоров’я і, звісно, настрою, адже тепер знатиме, що його кров врятує життя іншої людини, яка цього потребує.

«Через дві-три доби я відчуваю покращення самопочуття. Я не знаю, як у інших людей, але, на мою думку, всім небайдужим треба долучатися. Боятися не варто», — донор крові Олег Сухоженко.

За загальними лікарськими показниками здавати кров можна кожні 60 днів. Утім, орієнтуватися варто лише на власне самопочуття та поради лікаря, який обстежуватиме вас. Якщо ж ви маєте додаткові запитання щодо донації, то можете поставити їх лікарям у Чернігівському обласному центрі крові.

Журналіст: Таліна Тарасенко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button